Skiduim

Alles over skiduim- symptomen en behandeling

U vraagt zich misschien af wat een skiduim is? Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw skiduim.?

Of u heeft al zoveel behandelingen of operaties gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn tegen skiduim pijnklachten is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is. 

Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn pijnklachten (skiduim) af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Skiduim Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw pijnklachten definitief te genezen. Klik op de oranje button met “Skiduim Test” om te starten met de gratis test. 


In het kort

 • Een skiduim is een beschadiging aan de gewrichtsbanden van het MCP-I gewricht in uw duim. In de meeste gevallen ontstaan de klachten na een ontwrichting van de duim.
 • Symptomen bij skiduim: blauwe verkleuring van de huid waar de pijn zit., drukken op de binnenkant van uw duimgewricht doet pijn, pijn aan de binnenkant van uw duim, pijn bij het los en of vastdraaien van objecten zoals de deksel van een jampot;
 • Een skiduim wordt vastgesteld op basis van lichamelijk onderzoek, valgus stress test en aanvullend door röntgenfoto's
 • Steeds meer wetenschappelijke studies tonen aan dat de blijvende aanhoudende pijn niet veroorzaakt wordt door skiduim, maar door een overprikkeld zenuwstelsel. Hier test je of dit ook voor jou geldt;
 • Medicatie, fysiotherapie, injecties, oefeningen, operaties, triggerpointtherapie, tapen, brace kunnen de klachten verhelpen of verlichten. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit echter vaak slechts tijdelijk.
 • De klachten kunnen verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van hun pijn door een skiduim. Ons programma helpt hierbij.

Inhoudsopgave

 1. Skiduim, wat is het?
 2. Symptomen van een skiduim
 3. Hoe wordt de diagnose skiduim gesteld?
 4. Wat is de oorzaak van een skiduim?
 5. Hoe om te gaan met een skiduim
 6. Behandelingen skiduim reguliere gezondheidszorg
 7. Wat is de meest effectieve behandeling voor een skiduim?

1 Skiduim wat is het

Een skiduim is een beschadiging aan de gewrichtsbanden van het MCP-I gewricht in uw duim. In de meeste gevallen ontstaan de klachten na een ontwrichting van de duim.

Skiduim symptomenSkiduim


Dat kan gebeuren wanneer je bijvoorbeeld valt tijdens het sporten. Ook is een veel voorkomende oorzaak van een skiduim die dubbelklapt door een bal die tegen de duim aan komt.

Een skiduim is letsel nummer 1 in de arm wat het meest voorkomt bij skiërs. In bijna 10% van alle ongelukken die met skiën gebeuren bevat let aan het MCP-I gewricht in uw duim.

Skiduim Synoniemen:

Door medici wordt een skiduim ook wel “ligamentum collaterale ulnare letsel” genoemd. Dit is één van de meest gebruikte synoniemen voor een skiduim. Een ander synoniem voor een skiduim is “jachtopzienersduim”.

Deze naam komt voor uit de tijd van jachtopzieners en koningen. Na het jagen dan moesten de jachtopzieners de nek van de vogels die waren geschoten omdraaien.

Als dit veel moest worden gedaan ontstonden er blessures aan de duim. Heeft u langere tijd last van een skiduim, bekijk dan de meeste effectieve behandeling  tegen een skiduim.

2 Symptomen van een skiduim

Symptomen van een skiduim zijn erg duidelijk. Hierdoor is voor huisartsen en doktoren snel te herkennen of u een skiduim heeft.

Skiduim symptomen

Onderstaand zijn de belangrijkste symptomen van een skiduim, ook wel ligamentum collaterale ulnare opgesomd:

- Blauwe verkleuring van de huid waar de pijn zit.

- Drukken op de binnenkant van uw duimgewricht doet doet.

- U heeft pijn aan de binnenkant van uw duim ter hoogte van het MCP-I gewricht. Het MCP-I gewricht is (licht) opgezwollen.

- U heeft pijn bij het los en of vastdraaien van objecten zoals de deksel van een jampot of het draaien van de deurklink.

- Instabiliteitsgevoel van het gewricht in uw duim. U kunt uw duim veel verder naar buiten toe bewegen dan u normaal kon doen.

3 Hoe wordt de diagnose skiduim gesteld

Wanneer u last heeft van uw duim na het skiën of wellicht na het sporten gaat vrijwel altijd als eerste naar de huisarts.

Het kan zijn dat de huisarts u nog doorverwijst naar het ziekenhuis. Onderstaand staan de meest voorkomende onderzoeken opgesomd om de diagnose skiduim te stellen.

3.1 Lichamelijk onderzoek skiduim

De eerste manier van onderzoek die de huisarts in de meeste gevallen doet is lichamelijk onderzoek. Uw huisarts zal uw verhaal aanhoren en zal op diverse plekken in uw duim gaan voelen.

Een skiduim is heel duidelijk te onderzoeken. Op de plek waar de pijn zit is de huid namelijk vaak blauw gekleurd.

Soms kan de arts een scheur in de band voelen door uw huis, meestal is dit element lastig omdat de zwelling in uw duim het vaak moeilijk om dit te voelen. Als u ook pijn in uw duim heeft als u uw duim niet beweegt dan is de kans groot dat uw banden zijn uitgerekt.

3.2 Valgus stress test skiduim

Een valgus stress test is een test om de stabiliteit van het duimgewricht en de mate van letsel te bepalen. Hiermee is de valgus stress test een goede manier om te testen of u een skiduim heeft.

Letterlijk betekent valgus “naar buiten gedraaid”. Met deze test dan duwt de dokter uw duim waar u pijn heeft naar achteren en naar buiten in diverse posities.

De stabiliteit van het gewricht in uw duim wordt bepaald door middel van de hoek die de duim kan maken. Dit wordt vergeleken met de hoek die een gezonde duim kan maken.

Wanneer uw duimgewricht redelijk stabiel is dan betekent dit vaak dat uw band voor een gedeelte gescheurd of verrekt is. Indien uw duimgewricht zeer onstabiel is dan is er vaak sprake van een volledige scheur.

In het laatste geval is de hoek en het verschil tussen uw duim die pijn doet en uw gezonde duim erg groot. Een nadeel van deze test is dat een valgus stress test behoorlijk pijnlijk kan zijn.

Wanneer de pijn te erg wordt om dit te testen wordt ook dikwijls een injectie gegeven om de pijn te stoppen. Het komt soms in enkele gevallen voor dat de arts het onderzoek niet vertrouwd omdat uw duim bijvoorbeeld teveel opgezwollen is.

In een dergelijk geval brengt de dokter een tijdelijk spalk aan om uw duim tot rust te laten komen om het onderzoek na een paar dagen wederom te herhalen.

3.3 Röntgenfoto onderzoek skiduim

Een röntgenfoto is een effectief skiduim diagnose onderzoek. Wanneer de arts twijfelt of u een skiduim heeft wordt er in sommige gevallen een röntgenfoto gemaakt.

Met een röntgenfoto kunnen artsen zien of niet alleen de band in uw duim geblesseerd is. Het komt nog wel eens voor dat er ook een klein stukje bot los komt, dit noemen artsen ook wel een “avulsiefractuur”.

Wanneer een röntgenfoto toch geen uitkomst biedt kan er ook een echografie worden gemaakt om te bekijken of u een skiduim heeft. Met een echografie kunnen artsen zien of de gescheurde band onder de nabijgelegen pezen vandaan is geschoten.

Dit wordt door medici ook wel “Stener laesie” genoemd. Heeft u het advies van de huisarts en artsen in het ziekenhuis opgevolgd maar u blijft last houden van een skiduim? Bekijk onze effectieve behandeling  om uw skiduim structureel te genezen.

4 Wat is de oorzaak van een skiduim

Een skiduim kan worden veroorzaakt door twee type letsel: acuut letsel of chronisch letsel.

Skiduim oorzaken

Onderstaand zijn de twee belangrijkste oorzaken omschreven.

4.1 Acute skiduim

Een acute skiduim wordt vooral veroorzaakt door een val of incident tijdens het uitoefenen van een sport. Iemand die een acute skiduim heeft opgelopen zou binnen 2 tot 3 maanden volledig hersteld moeten zijn. Bijvoorbeeld wanneer iemand de skistokken blijft vasthouden tijdens een val.

Dit kan gebeuren bij een val met een uitgestrekte hand waarbij een tijdens de val veel kracht op het onderste gewricht van de duim komt. Door de klap van de val wordt de binnenkant van de gewrichtsband in uw duim beschadigd.

Acuut letsel komt echter niet alleen voor bij skiën. Door de naam van de aandoening denken sommigen dit maar er zijn echter vele andere sporten waardoor de diagnose “skiduim” kan worden veroorzaakt.

Sporten met een bal zoals voetbal, handbal en volleybal zijn sporten waarbij vaak ook skiduim blessures worden opgelopen. Hetzelfde geldt voor hockey. We zien dat naast balsporten ook regelmatig mensen die van een fiets of motor vallen symptomen van een skiduim oplopen.

Ook beoefenaars van vechtsporten zoals judo of kickboksen hebben verhoogde kans om een acute skiduim op te lopen. Hetzelfde geldt voor mensen die klimsporten als hobby hebben.

4.2 Chronische skiduim

Een chronische skiduim krijgt de benaming chronisch wanneer de klachten na 3 maanden nog niet over zijn. Een chronische skiduim wordt ook wel een “game keepers thumb” genoemd.

Skiduim stress

Er is een grote groep mensen die alle behandelingen heeft ondergaan die de reguliere gezondheidszorg ze heeft geadviseerd. Denk hierbij aan fysiotherapie, handtherapie, een spalk/gips of zelfs een operatie van de volledig gescheurde “ligamentum collaterale ulnare”.

Ze hebben alles geprobeerd maar toch gaat de pijn niet weg.

De vraag is: Waarom gaat bij de één de pijn wel volledig weg binnen 3 maanden en waarom bij anderen niet?

Dit komt omdat bij de groep mensen die last heeft van een chronische skiduim de achterliggende oorzaak van de pijn niet wordt opgelost.

Vele onderzoeken tonen aan dat de belangrijkste oorzaak van een chronische skiduim een verminderde doorbloeding van het gebied in uw duim is. Dit zorgt voor een zuurstoftekort in de spieren, pezen en/of zenuwen waardoor afvalstoffen zich ophopen en de pijn wordt veroorzaakt.

Deze verminderde doorbloeding heeft te maken met psychologische factoren zoals onderdrukte emoties en trauma's die de belangrijkste oorzaak vormen van een skiduim.

Hoewel het Nederlandse zorgstelsel is ingericht op het oplossen van klachten door een fysieke behandeling (oefeningen, operatie etc) is deze ziekte dus niet op te lossen met een fysieke behandeling.

BreinMedicijn heeft een effectieve behandelmethode om een chronische skiduim te verhelpen. Onze behandelmethode heeft als grondslag de methode van vooraanstaand Amerikaans art Dr. Sarno.

Onderstaande video toont beelden van deze vooraanstaand wetenschapper die zorgvuldig uitleg geeft hoe onderdrukte emoties en emotionele stress uw hersenen beïnvloeden waardoor lichamelijke pijn zoals een chronische skiduim wordt veroorzaakt.

In onderstaande video legt professor Dr. Howard Schubiner precies uit wat de oorzaak van uw pijnklachten is.


Onze behandelmethode gebruikt de uitleg die in de video wordt gegeven als basis van het behandelen van langdurige en onbegrepen pijn.

5 Hoe om te gaan met een skiduim

We krijgen regelmatig van cliënten vragen hoe om te gaan met een skiduim. Een skiduim kan u erg belemmeren in uw dagelijkse leven. Onderstaand zijn de onderwerpen uitgeschreven waar we de meeste vragen over krijgen.

5.1 Fietsen met een skiduim

Een skiduim en fietsen wordt door artsen vaak afgeraden.

skiduim fietsen

Echter hangt dit heel erg van de situatie af. Als je duim net is geopereerd en uw duim moet herstellen is het niet handig om fiets sporten zoals mountainbiken te doen.

Op een mountainbike is de kans groot dat uw hand en daardoor ook uw duim wordt blootgesteld aan trillingen en stoten door de ondergrond waar u op fietst.

Als u toch wilt fietsen is het aan te raden om altijd met een brace om te fietsen om uw duim te beschermen. Probeer onverharde wegen te vermijden.

De meest veilige optie qua fietsen met een skiduim is om op een hometrainer of spinningfiets in de sportschool te stappen.

5.2 Beschermer voor een skiduim

Een skiduim beschermer is een artikel wat wordt aanbevolen om te gebruiken om uw duim te beschermen wanneer u last heeft van een skiduim.


Brace skiduim

Beschermer voor de duim zijn er in vele soorten en prijsklassen. Websites als bol.com verkopen duimbraces van alle bekende merken.

5.3 Werken met een skiduim

Werken met een skiduim kan erg lastig zijn. Het hangt er natuurlijk vanaf wat voor werk u doet. Als u praktisch beroep heeft zoals bijvoorbeeld bouwvakker en u heeft dagelijks beide handen nodig dan bent u erg belemmerd door deze kwetsuur.

Geef het tijdig aan bij uw werkgever dat u een skiduim heeft en daardoor hinder ondervindt met uw werk. In de meeste gevallen gaat de werkgever kijken of ze u op een andere manier voor het bedrijf kunnen inzetten.

5.4 Handschoen voor een skiduim

Een skiduim handschoen ontwikkelen, dat is wat de Nederlandse chirurg Casper Smit bedacht om skiërs preventief te beschermen tegen een skiduim. Deze arts liep zelf een skiduim op en was daardoor een aantal maanden niet in staat om te werken.

Hij heeft een prototype ontwikkeld om de duim te beschermen bij een val. De handschoen om een skiduim te voorkomen is echter nog niet verkrijgbaar. Bent u op zoek naar een handschoen om uw duim te beschermen?

Websites als bol.com verkopen duimbraces van alle bekende merken.

5.5 Skiduim bij kinderen

Een skiduim bij kinderen is vaak erg lastig, zowel voor het kind als voor de ouders. Belangrijk bij een skiduim is om de duim zo min mogelijk te belasten.

Met name voor kinderen is dit vaak erg lastig. Probeer uw kind zo goed en zo kwaad als het kan te informeren om de duim zoveel mogelijk te ontlasten. Dat is toch de enige manier om het herstel van een skiduim bij een kind te bevorderen.

6 Behandelingen skiduim reguliere gezondheidszorg

De reguliere gezondheidszorg kent een aantal veelgebruikte behandelingen tegen een acute skiduim.

Belangrijk: De meest voorkomende behandelingen staan hieronder beschreven. Heeft u deze behandelingen al geprobeerd en hebben deze u niet van uw skiduim klachten af geholpen?

Lees dan paragraaf 7 van dit artikel om te zien welke behandelmethode er nodig is om van uw chronische skiduim af te komen.

6.1 Skiduim fysiotherapie

Skiduim fysiotherapie wordt door vele fysiotherapeuten aangeboden. Fysiotherapeuten komen meestal in beeld wanneer er een operatie heeft plaatsgevonden om het herstel te verspoedigen.

Fysiotherapeuten hebben diverse oefeningen om uw duim zo snel mogelijk weer volledig te kunnen belasten na een operatie.

6.2 Skiduim tapen

Wilt u weten hoe u een skiduim moet intapen? Let op, zelf een skiduim tapen vergt de nodige ervaring en expertise. Laat dit bij voorkeur door een fysiotherapeut doen.

Wilt u toch proberen om zelf uw duim te tapen? Onderstaand staat stapsgewijs beschreven hoe u een skiduim kunt laten intapen om de duim zo te beschermen en hierdoor sneller te laten herstellen.

Om een duim in te tapen heeft u speciaal tape nodig, de tape die u nodig heeft om uw duim in te tapen heet Curetape. In dit voorbeeld gaan we er van uit dat u de tape in huis heeft om uw skiduim te laten tapen.


skiduim tapen

U heeft twee stroken tape nodig om uw duim te laten tapen. Knip een strook van 15 tot 20 lang en 0,5 cm breed. Leg de basis van deze strook aan de radicale kant van de duimmuis aan zonder spanning.

Gebruik de ligament-techniek, maak een kruis over de mediale zijde van het MCP gewricht. U dient aan de dorsale kant te eindigen. Knip een strook van 25 tot 30 lang en 1,0 tot 1,5 cm breed. Leg de basis van deze strook zonder rek op de binnenste zijde van de MCP gewricht aan.

Daarna dient de type met lichte rek over de palmaire van de duim lateraal aan te worden gelegd. Vervolgens over de dorsale kant van de duim in de richting van de rug van de hand.

Als laatst over de basis van de 5de metacarpaal naar de palm van de hand terug naar de basis van de MCP. Als het goed is gedaan dan vormt de strook een 8.

6.3 Brace voor skiduim

Heeft u een brace voor skiduim nodig? Er zijn diverse braces met verschillende beschermingsniveaus. Zo zijn er braces voor een skiduim die alleen basisbescherming bieden. Echter zijn er ook braces die een veel hoger beschermingsniveau hebben.

Het verschil zit hem vaak in de dikte van de brace. Vaak bevatten duimbraces met een hoger beschermingsniveau een spalk die zorgt voor extra stevigheid en bescherming.Bent u op zoek naar een brace om uw skiduim te beschermen?

Websites als bol.com  verkopen duimbraces van alle bekende merken.

6.4 Skiduim oefeningen

Skiduim oefeningen worden vaak door fysiotherapeuten gedaan om de duim zo snel mogelijk weer optimaal te laten functioneren. Echter kunt u deze oefeningen ook thuis doen.

Onderstaand staan twee voorbeelden van skiduim oefeningen die vaak door fysiotherapeuten worden uitgevoerd of als “huiswerk” worden meegegeven.

Oefening 1: Beweeg uw duim naar buiten. U dient deze beweging 10 keer te herhalen.

Oefening 2: Beweeg uw duim in de richting van uw pink van dezelfde hand. Ook deze beweging dient u 10 keer te herhalen.

6.5 Skiduim operatie

Er zijn twee soorten skiduim “operaties”. Het verschil tussen het kiezen voor een spalk/gips oplossing of voor een operatie hangt af van de ernst van de skiduim kwetsuur. Beide opties zijn hieronder uitgebreid beschreven.

Skiduim operatie

Een skiduim wordt gespalkt wanneer de gewrichtsband in uw duim is verrekt of wanneer er sprake is van een kleine inscheuring in de gewrichtsband. Het spalken van een skiduim is geen echte operatie.

Een spalk voor uw hand en de basis van uw duim is genoeg om de spanning in de gewrichtsband te voorkomen. Met een spalk hoort u binnen 3 tot 4 weken volledig herstelt te zijn van de klachten aan uw duim.

Bent u na die periode niet van uw skiduim pijnklachten af, dan is de kans groot dat de oorzaak van uw skiduim niet lichamelijk is. Heeft u langer last van een skiduim (chronische skiduim)?

Bekijk dan onze behandelmethode om structureel van uw skiduim af te komen.

Fysieke skiduim operatie

Als de banden in uw duim helemaal zijn gescheurd of als er sprake is van een breuk in het botje van uw duim dan is er een operatie nodig om dit te verhelpen. Bij een skiduim operatie wordt de losgescheurde gewrichtsband weer vastgezet aan het bot.

Als er sprake is van een breuk dan wordt het losse botfragment weggehaald indien het kleiner is van 15% van het totale gewrichtsvlak. Wanneer het losse botfragment groter is dan wordt de botbreuk verholpen door het stukje bot weer vast te zetten aan het gewrichtsvlak.

Hiervoor wordt een stalen pin of een ankertje gebruikt.

6.6 Skiduim revalidatie

Skiduim revalidatie kan behoorlijk intensief zijn nadat er een fysieke operatie heeft plaatsgevonden aan uw duim. Dit komt door de vele complicaties die soms bij een dergelijke operatie voorkomen.

Voorbeelden van complicaties na een skiduim operatie zijn nabloedingen, wondinfecties en trombos. Na de operatie wordt er een gipsspalk op uw duim aangebracht die 3 tot 4 weken moet blijven zitten.

Wanneer de spalk is verwijderd wordt er vaak nog fysiotherapie ingeschakeld.

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn (skiduim) pijnklachten af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Skiduim Test ontwikkeld.Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om definitief uw pijnklachten te genezen. Doe nu de gratis Skiduim Test!

7 Wat is de meest effectieve behandeling voor een skiduim

U heeft wellicht al meerdere dingen geprobeerd om van uw skiduim af te komen. Al deze dingen helpen misschien een beetje maar de pijn komt toch terug.

Heeft u al diverse lichamelijke dingen geprobeerd zoals het aanschaffen van een brace, het laten aanbrengen van een spalk of zelfs een operatie en de klachten gaan nog niet over?

In dat geval is er nog maar één andere oorzaak over.

De pijn wordt veroorzaakt door niet lichamelijke factoren. Ongeveer 80% van alle chronische skiduim klachten wordt veroorzaakt door psycho-fysiologische lichamelijke factoren.

BreinMedicijn heeft een effectieve behandelprogramma ontwikkeld waarmee u structureel van uw chronische pijn af kunt komen.

Lees meer over onze effectieve behandelprogramma om klachten zoals brandend maagzuur te verhelpen.

Benieuwd wat anderen zeggen over onze behandeling? Lees eens de vele succesverhalen.

Reactie plaatsen