lage-rugpijn-behandelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach

De veelgestelde vragen van de community

De veelgestelde vragen tijdens het volgen van het behandelprogramma.

In dit artikel behandelen we de veelgestelde vragen van de community

De vragen zijn verdeeld in de volgende categorieën

  1. Algemeen vragen over het behandelprogramma
  2. Vragen over: heb ik TMS?
  3. Vragen over hulpmiddelen tegen klachten
  4. Vragen over het opbouwen van activiteiten (sport, wandelen werk enz.)
  5. Vragen over specifieke klachten
  6. Algemene vragen over oefeningen
  7. Mindbody connection oefening
  8. Emotietalk
  9. ZPN oefening
  10. Diepgaand schrijven
  11. Triggertalk en triggers
  12. Somatic Tracking
  13. Verbale expressie
  14. Omgaan met klachten
  15. Paintalk
  16. Vragen over emoties
  17. Overige vragen


1. Algemeen vragen over het behandelprogramma

1.1 Wat maakt ons programma uniek en wat als je al met emoties gewerkt hebt?

Ons programma is gebouwd op drie pijlers die langdurige pijn en allerlei andere klachten aan de gang houden.

 Deze pijlers zijn mindset (denkpatronen t.a.v. pijn en gezondheid lijf), gedrag (angstreacties, bewegingsangst en ander gedrag t.a.v. de pijn) en de laatste onderdrukte emoties (het zelf leren goed in contact te komen met je emoties).

Met alleen aan emoties werken kom je er niet altijd, omdat vaak ook de denkpatronen en gedragspatronen de pijn in stand houden. 

Het is gebaseerd op de wetenschap van hoe het brein pijn aanleert, maar ook hoe je je brein helpt dit af te leren. De drie pijlers zijn het, die dat proces in het brein doen laten plaatsvinden.

Uiteindelijk is de oorzaak van TMS (psycho-somatische) klachten in de kern ‘ANGST’. Wat voor onze hersenen betekent gevaar. Er zijn overigens ongeveer 40 gebieden in de hersenen die pijn reguleren.

Denkpatronen en gedragspatronen hebben veel invloed op pijn.

 Angst voor de pijn , bewegingsangst, zorgen over de pijn, denken dat je iets mankeert, angst dat je nooit meer beter wordt, frustratie over de klachten, het analyseren van de klachten waarom het er is en hoe het nu weer komt, Angst om bepaalde emoties te voelen>> onderdrukte emoties, enzovoorts.

De bedoeling van de proefversie is onder andere door educatie te weten wat de oorzaak is van de pijnklachten en daardoor feitelijk onder andere gerustgesteld worden dat u niets mankeert. Wat al een enorme winst oplevert.

Uiteindelijk is het doel om in je gedachte- en gedragspatronen en emoties vrij van angst te komen.

Met angst bedoelen we specifiek, angst t.a.v. pijnklachten. Met emoties doel ik dan een goed contact met je gevoel ontwikkelen..
 Ons TMS behandelprogramma leert en geeft je de handvaten dit te doorbreken, waardoor de oorzaken van de pijn stap voor stap worden weggenomen en de hersenen de noodzaak niet meer inzien van de klachten en dit op den duur zullen stoppen.

Dit is door Alan Gordon die dezelfde visie heeft als wij,  in een wetenschappelijk onderzoek (klinisch gerandomiseerd met controle groepen) getest met hele mooie resultaten en diverse MRI scans van de hersenen van voor- en na de behandeling.

In zijn  aanpak was de pijler onderdrukte emoties, nog niet eens meegenomen wat al duidelijk laat zien dat onderdrukte emoties niet de enige oorzaak zijn, maar dat denkpatronen en gedragspatronen ten aanzien van pijn net zo belangrijk zijn.

In deze link kunt u het artikel en de bron vinden. https://www.washingtonpost.com/outlook/2021/10/15/chronic-pain-brain-plasticity/?mc_cid=5d5e294d57&mc_eid=561619471a

 

1.2 Ik heb een vraag over de vakantietijd. Als je drie of vier weken op vakantie gaat, mag het programma dan even stoppen?

Als je de oefeningen die je hebt al redelijk beheerst en je mindset en gedrag al redelijk op orde, dan kan je inderdaad een pauze inlassen van het volgen van nieuwe programma dagen en puur focussen op het beheersen van wat je al geleerd hebt.

Het is wel beter om met het programma in enige regelmaat te volgen, want dat is altijd beter voor het proces. Een dag bijvoorbeeld niets doen of een keer een paar dagen dat hoeft geen ramp te zijn, maar laat dit weinig voor komen in ieder geval.


1.3 Waarom zitten er slotjes op de dagen en kan ik niet gelijk door het hele programma heen?

T.a.v. de slotjes is onderstaand de reden dat ze er zitten:

Vanaf de dag dat u het volledige behandelprogramma bestelt, ziet u dat bij er bij de dagen na dag 13 er een slotje op zit.

 Elke dag gaat er een slotje open en krijgt u toegang tot de nieuwe dag in het online behandelprogramma. Morgen heeft u dus toegang tot dag 14. Dit gaat zo elke dag door.

Dit is bewust gedaan om het behandelprogramma behapbaar voor u te maken en dat de focus op de dag ligt die aan de beurt is.

Want alleen als u onthoudt en begrijpt wat u leert, de oefeningen en principes beheerst en oefent zoals voorgeschreven, heeft u de meeste kans om van uw pijn af te komen.

Wij hebben het programma met de slotjes bewust zo ingericht, omdat we weten uit de praktijk en de TMS theorie dat vooral het zeer goed beheersen van mindset, nieuwe gedrag en het niet meer onderdrukken van emoties van zeer groot belang is.

Oefening baart kunst zeg maar. Evenzo de timing van elk onderdeel is goed over na gedacht.

Het gaat er niet alleen om dat men weet dat ze TMS hebben, maar dat ze leren over elk aspect daarvan. Noem het een complete positieve hersenspoeling, maar ook het herkennen van alle kennis en overtuigingen die iemand vasthoudt in klachten.

De komende dagen zullen meer en meer gaan over bepaalde oefeningen die stap voor stap komen. Deze oefeningen hebben alleen zin als iemand weet wat er aan de hand is, waarom het werkt en wat je bijvoorbeeld niet moet doen.

In het aanpakken van TMS zijn sprinters degene meestal die falen en zij die het zien als een marathon die halen het doel van minder of geen pijn.

Ik heb in het verleden mensen wel eens overal toegang tot gegeven en ik ken er heel weinig, die daar beter van zijn geworden.

We hebben wel alvast 5 dagen vrijgegeven, zodat zij die er wat sneller doorheen gaan ook genoeg programma materiaal ter beschikking hebben. Echter, het is een programma op eigen tempo wat betekent dat als u langer doet over een programma dag dat dit geen enkel probleem is.

Het goed doen van elke programma dag is wat belangrijk is.

We raden u aan om elke dag er minimaal 30 minuten aan te besteden, maar wees er niet de hele dag mee bezig. Het doel is juist om pijn in uw leven niet zoveel aandacht meer te geven als u eens deed.

 

1.4 Als je cursus is afgelopen en je wil dan nog mee doen met onderdelen hoe gaat het dan verder kan je dan nog met coaching bijeenkomsten mee doen of is het dan over en uit?

Voor zij die het behandelprogramma volledig hebben afgerond en toch toegang tot de cursus en/of begeleiding willen behouden; hebben we nazorg opties. Deze kunt u vinden op deze pagina. https://brein-medicijn.nl/nazorg/

 

1.5 Kan ik dit programma combineren met fysiotherapie, psycholoog, osteopaat of een andere behandeling?

Het gaat uiteindelijk om het doel van het ‘waarom’ u deze behandelingen wilt blijven volgen. Zeker met de lichaamsgerichte therapieën, waaronder fysiotherapie, osteopaat, triggerpointtherapie enzovoorts; is wil je hiermee stoppen. Zeker als dit op regelmatige basis gebeurd. Door telkens de plek van de pijn te behandelen met het idee dat daar iets moet worden gefixt, geeft u ook de signalen aan uw hersenen dat die plek iets mankeert en de klachten daarmee haar nut hebben.

Verder op de dagen dat uw pijn op een schaal van 1 op 10, een 8-10 is, in  dergelijke situaties zou je een triggerpointtherapie of massage kunnen ondergaan. Anders zorgt de pijnintensiteit voor veel meer stress en stagnatie in herstel, dan dat die behandeling op dat moment doet.

Een lichaamsgerichte behandeling die ik zelf aanraad is triggerpointtherapie, omdat deze snel de pijn verlicht en ook zelf aangeleerd kan worden.

 
U kunt ook middels de informatie op onze website de triggerpoints behandelen.
 Zie https://brein-medicijn.nl/triggerpoints-massage/

Als u naar de psycholoog gaat of haptonoom, psychotherapeut of andere psychologische gerichte behandeling, dan kunt u daar gewoon blijven heengaan. Mits, dit er niet voor zorgt dat het alles bij elkaar te druk wordt.

1.6 Hoe werkt de online omgeving, community en hoe kan ik alles vinden?

Op deze pagina (klik hier) vindt u een complete uitleg over hoe dit allemaal werkt.


2. Vragen over: heb ik TMS?

2.1 Wanneer is peesontsteking TMS en wanneer niet


 Dr. Schechter gaf aan dat als er in het bloed er geen duidelijke ontstekingswaarden worden gevonden dan is het TMS, want een ontsteking verhoogt die waarden. Een echografie is een tool die dit bijna niet kan aantonen zei dr. Schechter.

Als de bloedtesten uitwijzen geen ontsteking, omdat de bloedwaarden dit aangeven dan is het geen ontsteking maar TMS. Peesneuralgie of lichte schade aan de pees is wat er dan vaak aan de hand kan zijn.

Neuralgie is een pijn syndroom wat TMS is en lichte schade aan de pees (tendinose) is iets wat valt onder structurele schade wat in de meeste gevallen geen pijn veroorzaakt.

 Rotator cuff tear (scheurtjes in de pees van  het schouder gewricht is ook een diagnose die vaak wordt gesteld maar geen pijn veroorzaakt. TMS veroorzaakt die pijn in die gevallen.

Dit is wat dr. Schechter aangaf en wat hij zei is ook wat ik er van gelezen en begrepen had.

 

2.2 Hoe weet ik of mijn klachten TMS zijn of dat mijn net nieuwe ontstane klacht TMS is?

Als uw testscore een 8 of hoger is dan is het zeer waarschijnlijk TMS. Bekijk ook bij dag 6 van de proefversie en bij dag 9 de bijlage. In deze bijlage staan verschillende vragen/statements en als je er bij 1 of meerdere ziet dat je klachtensituatie daarmee overeenstemt, dan komt dat bovenop de score.

Het is daarmee een aanvullende aanwijzing dat het TMS is. Uiteraard als u een ernstige ziekte hebt, blessure (kneuzing, breuk etc.), orgaan falen etc. Dan is het geen TMS, als de klachten volgens de arts daardoor worden veroorzaakt.

Het komt namelijk ook voor dat je en TMS hebt en een andere ziekte of breuk, maar dat die aandoening niet persé alle klachten die hebt veroorzaakt.

 

3 Vragen over hulpmiddelen tegen klachten

3.1 Hoe zit het met hulpmiddelen, zoals steunkousen, speciale schoenen, braces, kussen enzovoorts?

Als u het kussen gebruikt vanwege dat het comfortabel is, is dat uiteraard goed.

Als u het kussen gebruikt omdat je bang bent voor klachten of denkt dat een normaal kussen slecht voor uw is of dat je nek of rug dat niet aan kan om wat voor reden dan ook dan is dit klacht instant houdend.

U geeft namelijk je lichaam het signaal mijn nek en rug zijn zwak en het is gevaarlijk om op een normaal kussen te slapen.

Kortom ik zeg niet doe het comfortabele kussen weg, maar oordeel zelf o.b.v. wat ik hierboven als context meegeef.

Echter, bouw dit gebruik rustig af in de mate van de vrijmoedigheid die u heeft om dit te doen.

Verder op de dagen dat uw pijn op een schaal van 1 op 10, een 8-10 is of dat u absoluut niet kunt slapen bijvoorbeeld zonder een hulpmiddel. In dergelijke situaties zou ik het hulpmiddel op die momenten zeker gebruiken. Anders zorgt de pijnintensiteit voor veel meer stress en stagnatie in herstel, dan dat het hulpmiddel gebruiken op dat moment doet.

 Zie ook voor meer informatie dag 33 Somatic tracking waar ik hier meer informatie over geef.

3.2 Hoe bouw ik medicatie af en als ik ze niet gebruik nu mag ik ze dan soms nemen?


 Medicatie die u heeft .t.b.v. pijn bouw je af samen met je (huis)arts wij kunnen daarin geen adviezen geven, omdat wij geen medicijn experts zijn.

De richtlijn die we geven is: bouw het af naarmate het wat beter gaat en de pijn je niet afleidt van het programma (omdat die misschien te hevig is).

Als je medicatie neemt voor andere zaken dan pijn dan bouw die aub niet af. Het gaat puur om de pijn bestrijdende medicatie.

T.a.v. het elimineren. Je elimineert alleen de dingen die pijn bestrijdend zijn en dat doe je op de manier waarbij uzelf zich prettig voelt.

Dan doel ik op het tempo ervan en wat. Bijvoorbeeld vitamines slikken is goed voor u algehele gezondheid, maar het idee dat het de pijn vermindert moet dan wel uit uw gedachten verdwijnen want anders wordt dat een trigger voor pijn bijvoorbeeld.

Verder op de dagen dat uw pijn op een schaal van 1 op 10, een 8-10 is of dat u absoluut niet kunt slapen bijvoorbeeld zonder pijnstillende medicatie. In dergelijke situaties zou de medicatie op die momenten zeker gebruiken. Anders zorgt de pijnintensiteit voor veel meer stress en stagnatie in herstel, dan dat de medicatie gebruiken op dat moment doet.

3.3 Welke klachten bij welke triggerpoints? Gaan triggerpoints weer weg en mag ik ze behandelen bij hevige pijn?

TMS veroorzaakt triggerpoints. Masseren is wanneer de pijn ondragelijk is en zeker in het begin handig, maar die triggerpoints komen weer vanzelf terug door TMS.

Dus TMS dient aangepakt te worden en dan zullen de triggerpoints uiteindelijk uit de knoop gaan en verdwijnen.

Verder op de dagen dat uw pijn op een schaal van 1 op 10, een 8-10 is of dat u absoluut niet kunt slapen bijvoorbeeld. In dergelijke situaties kunt u de triggerpoints zeker op die momenten masseren .

 Anders zorgt de pijnintensiteit voor veel meer stress en stagnatie in herstel, dan dat de triggerpoint massage op dat moment doet.

 Voor meer informatie over triggerpoints zie de volgende artikelen:

https://brein-medicijn.nl/wat-zijn-triggerpoints/

https://brein-medicijn.nl/triggerpoints-massage/

 

4.Vragen over het opbouwen van activiteiten (sport, wandelen werk enz.)

 

4.1 Hoe bouw ik mijn activiteiten verstandig op?

De opbouw hangt af van hoe vrijmoedig u bent en de hoeveelheid pijn een bepaalde activiteit of beweging doet. Iedereen zijn/haar pijntolerantie is anders namelijk. Als de pijn op een schaal van 1 tot 10 een 8-10 is, dan wil je langzaam opbouwen en net ietsje verder gaan dan je kan.

 Maak ook een opbouw plan en als je de ene dag meer of minder kan, dat maakt niet uit. Schakel bij of af op basis van de pijn intensiteit. Doe het niet te voorzichtig maar ook niet in overdaad. Door de klachten heen beuken terwijl je het bijna uitschreeuwt wil je zeker niet doen.

 De hoeveelheid stres signalen die dat naar de hersenen geeft is niet bevorderlijk voor u herstel.

Als u van nature erg voorzichtig bent, doe dan extra. Als u een knokker en een doorbijter bent, dan zou ik de gewenste duur of intensiteit van de activiteit ongeveer 50% lager zetten dan u wilt. Teveel willen is ook een valkuil namelijk.

Uiteindelijk is het stap voor stap de grenzen verleggen zonder dat het spreekwoordelijke alarm afgaat in de hersenen. Dit gaat af wanneer de hersenen de indruk krijgen dat er gevaarlijke grenzen worden overtreden.

Deze grenzen zijn herprogrammeerbaar en op basis van het bovenstaande stap voor stap te elimineren.

 

5. Vragen over specifieke klachten

Over een hele serie aan klachten hebben we op onze website al uitgebreide artikelen staan. Bekijk via deze pagina https://brein-medicijn.nl/artikelen/ en deze pagina https://brein-medicijn.nl/kenniscentrum/ de artikelen en uw klacht/aandoening zal er zeer waarschijnlijk al bij staan.


5.1 Hoe zit het met allergieën en intoleranties? 

Allergische reacties zijn bijna altijd TMS gerelateerd. Allergie is dat het immuunsysteem reageert bepaalde eiwitten in voeding of andere stoffen. Dit is aangeleerd gedrag door het lichaam en komt door triggers.

De stoffen zijn het lichaam gemerkt als gevaarlijk terwijl dit helemaal niet zo is. Stress is een factor die het lichaam in een verhoogde waakstand zet en dan te snel soms iets waarmerkt als gevaarlijk. Probleem is dat dit wordt opgeslagen in het geheugen van het immuunsysteem.

Triggers wordt in dit programma veelvuldig behandelt. Een geur in de verf bijvoorbeeld of een eiwit van een voedingsmiddel is dan iets waar stofjes in zitten waar het lichaam op reageert. De trigger feitelijk.

Uw brein heeft dit opgeslagen en als zodoende als gevaarlijk bestempelt dit is feitelijk een vorm van conditionering.

Een ander voorbeeld is dat ik had een cliënt die migraine kreeg van de zon als ze in de tuin werkte. Dit is als je het historisch bekijkt natuurlijk bizar. Zouden al die mensen die eeuwen lang op het land werkten in grootte getalen op bed liggen met migraine? Nee dan zou de mensheid geen landbouw kunnen hebben verricht.

Nadat zij deze overtuiging over de zon en migraine uit haar hoofd zette en moedig de tuin ging doen, toen verdween dit probleem op een gegeven moment.

Hooikoorts is hetzelfde laken en pak.

Het deel over triggers rond dag 33 zal hierbij de oefeningen handvaten geven dit af te leren.

Belangrijk is dat u overtuigd ervan raakt dat chronische klachten krijgen van geuren, voedingsmiddelen etc. belachelijk is en niet hoort. Uiteraard elke dag junk food en ongezond eten uitgesloten.

Dit doe je door bijvoorbeeld in wat ik uitleg in de bijlage van dag 9, dat je bewijs verzamelt dat het TMS is. En dat in de mindbody connection oefening meeneemt.

Dan de triggertalk oefeningen gebruiken met daarbij het uitdagen van de triggers. Denkwereld komt eerst en dan de triggertalk, in de die volgorde.

Let op: met allergische reacties zeker met voeding wil je niet vol overmoed een zak noten gaan leeg eten als de allergie nog actief is!

Pak dit voorzichtig aan en naarmate de pijnklachten verminderen kan je dit ook proberen weer te gaan eten. Uiteraard als je genetisch gezien geen lactose kan verteren omdat je de enzymen zoals lactase er niet voor aanmaakt, dan dien je geen producten met lactose te eten.

Ook ten aanzien van gluten is een beetje gluten, wat bijna overal in zit vaak geen probleem. Het is vaak meer een probleem als je veel brood en granen eet.

Daarin zitten veel gluten en bij sommige raakt daardoor de darmflora beschadigd wat ook leidt tot het leaky gut syndroom. Dit syndroom en prikkelbare darm is vaak TMS maar teveel gluten kunnen ook een rol spelen.

Echter, de angst en paniek voor gluten etc. Werkt TMS alleen maar in de hand. Het is net zoiets als naar de MAC gaan. Ja, het is ongezond en af en toe is dat geen probleem, maar bang worden voor een BIG MAC is volstrekt onnodig 😉

5.2 Hoe zit het met de ziekte van Lyme en mijn klachten?

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4477530/

De conclusies van bovenstaande wetenschappelijk onderzoek is:

  1. Er is geen geaccepteerde klinische definitie voor chronische Lyme-ziekte.
  2. Er zijn studies die laten zien dat je positief getest kan worden op de ziekte van Lyme, maar geen enkel symptoom hoeft te hebben. Wat de ernst van Lyme of de betrouwbaarheid van de test in twijfel brengt.
  3. De meeste patiënten met de diagnose chronische ziekte van Lyme hebben geen aanwijzingen voor de ziekte van Lyme.
  4. Aanhoudende subjectieve symptomen tijdens herstel van de ziekte van Lyme hebben niets te maken met de actieve infectie.
  5. Langdurige antibioticakuren zijn ineffectieve en onveilige patiënten voor patiënten met langdurige symptomen na de ziekte van Lyme.
  6. Dat er een groot scala aan (pijn)klachten worden toebedeeld aan de ziekte van Lyme, die helemaal niet kunnen komen door de ziekte van Lyme. Er is geen bewijs dat die symptomen komen door Lyme)

Het is gebleken dat fibromyalgie in sommige gevallen tijdelijk de ziekte van Lyme volgt: in een prospectieve studie van 287 patiënten die werden behandeld voor de bevestigde ziekte van Lyme, ontwikkelden 22 (8%) fibromyalgie binnen 5 maanden na de behandeling.

Aanvullende antibiotica waren niet gunstig. Deze bevinding wordt echter tegengesproken door een prospectieve cohortstudie waarin slechts 1 op de 100 patiënten die werden behandeld voor door kweek bevestigde ziekte van Lyme, in de daaropvolgende 11 tot 20 jaar fibromyalgie ontwikkelde.

Ernstige vermoeidheid werd gevonden bij 9 van deze patiënten, maar het was in alle gevallen toe te schrijven aan andere oorzaken.

Veel patiënten ervaren langdurige symptomen tijdens het herstel van systemische infecties, waaronder symptomen van fibromyalgie en chronische vermoeidheid.

 Dergelijke symptomen lijken echter niet in het bijzonder geassocieerd te zijn met eerdere ziekte van Lyme; in feite is de prevalentie (de mate dat het voor komt) van vermoeidheid en fibromyalgie bij patiënten met de ziekte van Lyme in het verleden vergelijkbaar met hun prevalentie ((de mate dat het voor komt ) in de algemene bevolking.

Wij van BreinMedicijn kunnen de ziekte van Lyme op zichzelf niet behandelen, maar dat deze ziekte chronische klachten veroorzaakt is maar nog net de vraag. Eveneens of de diagnose Lyme bij u wel klopt.

 

6. Algemene vragen over oefeningen

6.1 Hoe vaak en tot wanneer (welke dag) moet ik de oefeningen doen? Bijvoorbeeld Mindbody connection, emotion talk, schrijven etc.

Zie cursus/module: overwinnen van blokkades en hindernissen les 15. Voor een uitgebreide uitleg.

6.2 Hoe vaak en tot wanneer (welke dag) moet ik de oefeningen doen? Bijvoorbeeld Mindbody connection, emotion talk, schrijven etc.

Zie cursus/module: overwinnen van blokkades en hindernissen les 15. Voor een uitgebreide uitleg.

6.3 Herhaling van de oefeningen en het doel ervan?

Het is zeker niet veel van hetzelfde al zitten er wel herhalingen in uiteraard waar het gaat om bepaalde oefeningen die gedaan moeten worden. Er moeten gewoonten en patronen worden doorbroken en daarvoor is een bepaalde herhaling nodig om weer een nieuw patroon en gewoonte te bouwen.

Ik bedoel: alleen maar nieuwe informatie aan de lopende band consumeren en elke dag een compleet nieuwe oefening gaat niet het gewenste effect hebben. Al zit er genoeg educatie in dat nieuw is en waar je nieuwe dingen van leert die nodig zijn om uit de pijn te komen.

Maar er zijn een aantal oefeningen die wel (bijna) dagelijks gedaan moeten worden om het effect ervan te behalen.

 

7. Mindbody connection oefening

 

7.1 Is het de bedoeling om elke dag dezelfde mantra op te lezen en te overdenken?

Het is de bedoeling om de feiten over TMS en wat TMS is elke dag door te lezen en te overdenken. Echter, is het zeker de bedoeling om doormiddel van de bijlage bij dag 9, de bewijslast voor TMS ten aanzien van uw klachten te verzamelen. Waarmee u een persoonlijk verhaal heeft wat u elke dag tijdens die oefening gebruikt.

U mag uiteraard het voorbeeld wat we in de Mindbody connection oefening laten zien, gebruiken als u dat prettiger vindt. Echter, is deze oefening ook bedoeld om twijfels te overwinnen of het wel of geen TMS is.

 

8. Emotietalk

 

9. ZPN oefening

 

10. Diepgaand schrijven

10.1 Er wordt aangeraden vanaf dag 27 elke dag een diepgaand vrij uitschrijven van 20 minuten te doen. Hoeveel weken moet je dat doen en gaat dit vooral om de trauma's die je hebt meegemaakt?

Nee, dit gaat niet om trauma’s maar om stressvolle gebeurtenissen die u in uw leven mee heeft gemaakt, meemaakt of stress heeft over de toekomst. Zie ook de bijlage bij dag 27 met tientallen voorbeeld vragen.

Zie cursus/module: Overwinnen van blokkades en hindernissen les 12. Voor een uitgebreid antwoord op deze vragen.


10.2 Ik heb denk ik alles al gehad ten aanzien van het diepgaand schrijven, wat kan ik nu het beste doen?

Als alles gepasseerd is, is dat prima.

Maar u mag schrijven over verleden, heden of toekomst.

Net wat u bezig houd...

Onthoudt dat over sommige onderwerpen er vaker over geschreven kan worden, dit hangt ervan af of dit nog emoties opwekt ja/nee.

Zie daarnaast ook de bijlage van dag 27 met diverse voorbeeldvragen voor meer inspiratie.

10.3 Mag ik met diepgaand schrijven ook op de computer dit typen i.p.v. schrijven?

 Wat het beste bij u past en het makkelijkst emoties triggert raad ik u aan.


10.4 Het diepgaand schrijven en de ZPN oefening kosten beiden veel tijd en de ZPN oefening werkt bij mij niet zo lekker, heeft u tips hiervoor?

Ik raad aan om de schrijfoefening tegelijkertijd met de ZPN oefening te doen, dan halveer je de tijd die u daaraan bezig bent. Oftewel tijdens het schrijven op een gegeven moment de ZPN oefening doen en eventueel teruglezen wat u geschreven had.

10.5 Is het erg als je niet meer over het verleden schrijft, omdat je het gevoel hebt dat dat nu is afgerond en dat je nu over het dagelijks leven?

U kunt schrijven over het verleden, heden, toekomst. Wat klaar is, is klaar.

11. Triggertalk en triggers


11.1  
Ik kan de hele dag door pijnaanvallen hebben. Daardoor kan ik moeilijk mijn triggers  vinden en weet ik niet wat ik daar precies bij voel. Hoe weet ik wat mijn triggers zijn?

Als u dat nog niet gedaan heeft, zie de oefening en uitleg van triggertalk in het programma.

Als de pijn de hele dag door aanwezig is of dat de aanvallen de hele dag door op en af gaan. In dat geval hoeven er geen specifieke triggers te zijn. De trigger is dan veel meer denk- en gedragspatronen die dit pijnpatroon hebben doen laten ontstaan en in stand houden.

Zie onderstaande les. Somatic Tracking is dan meer de oefening waar u zich op dient te focussen om dit patroon te verbreken, dan triggertalk.

Zie cursus/module: Overwinnen van blokkades en hindernissen les 13. Voor een uitgebreide uitleg.

 

12. Somatic Tracking


13. Verbale expressie

 

13.1 Ik ben nu bezig met de verbale expressie daar kan ik de boosheid en het verdriet goed uiten. Maar schuld/schaamte en angst heb ik niet in deze oefening. Is dat normaal of doe ik iets niet goed.

 Deze emoties hoeven er niet persé te zitten. Als je de fouten van het verleden en de schaamtes al had overwonnen en daar al mee had afgerekend, dan hoeven die emoties er niet te zijn. Echter, als u zich van nature snel schaamt of schuldig voelt over dingen, dan spelen deze emoties wel degelijk een rol bij en kan er sprake zijn van schuld wat u niet onder ogen wilt zien.

13.2 Ik ben bij dag 50 en aan de slag met de verbale expressie. Ik kan simpelweg niet boos/kwaad worden. Ik doe er alles aan om het te voelen maar het lukt me gewoon niet.  Verdrietig zijn en huilen gaat wel goed. Ik kan me niet meer in datzelfde kwade moment wanen zoals toen. 


 
Soms is de boosheid er niet meer omdat je het losgelaten/vergeven hebt. En dan kan je die emotie verder laten zitten.

Wat je wel kan doen om dit te testen is om die situatie jezelf in te beelden en dat met je ogen dicht. Pak een foto of ander object erbij wat te maken heeft met die persoon of situatie. Bekijk een film of lees een boek over iets vergelijkbaars.

 

13.3 Met de verbale expressie oefening kom ik alleen tot mijn boosheid. Ik had hier geen verdriet over alleen ontzettende boosheid. kan dit voorkomen of heb ik iets geblokkeerd dat ik geen verdriet voelde. hebben ander dat ook wel eens?

In de bijlagen: de verschillende lagen van emoties  op dag 50 staat het volgende:

"Om contact met de kern van de pijn te maken, zullen we de pijnlijke waarheid moeten erkennen. We kunnen het voelen van het verdriet activeren door te erkennen wat we gemist hebben en wat ons overkomen is. En vervolgens om te rouwen of te treuren om de pijnlijke waarheid."

Om na de boosheid in het verdriet te komen is het belangrijk om de aandacht van de persoon/situatie terug te brengen naar jezelf. Wat heb jij gemist en welke behoefte werd niet vervuld. Stel jezelf die vraag: Wat heb ik gemist? Wat had ik anders gewild. Het antwoord hierop is altijd een positief antwoord.

Een antwoord kan bijvoorbeeld zijn: ik wou gewoon dat hij/zij begrip had of ik had steun nodig of een knuffel of ik wou dat hij/zij begreep hoeveel pijn dit mij deed en dat hij/zij genade toonde.

Het is het verschuiven van verwijten naar de ander, naar wat je werkelijk diep van binnen wou wat er gebeurd was of hoe er gereageerd werd.

 

14. Omgaan met klachten

14.1 Hoe weet ik of ik goed op weg ben om mijn klachten te overwinnen? Uw klachten zijn wel minder aanwezig maar nog niet helemaal weg of de klachten blijven hetzelfde.

Zie cursus/module: Overwinnen van blokkades en hindernissen les 13 en 15. Voor een uitgebreide uitleg.

Hieronder nog een mooi citaat van een lid 😊.

 

14.2 Ik vecht tegen TMS en druk door en ben zeker geen watje, maar ik heb nog steeds pijn?

Citaat 'TMS het hoofd bieden, ertegen vechten, anders blijft de pijn. Niet bang zijn en normaal bewegen’

Ik lees bij u: 'TMS het hoofd bieden, ertegen vechten, anders blijft de pijn. Niet bang zijn en normaal bewegen'

Tegen TMS en de pijn vechten is namelijk precies wat je absoluut niet wilt doen. Dat je absoluut geen watje bent is denk ik het probleem. Mijn inschatting is dat je een behoorlijke knokker bent en die houding tegen pijn is precies datgeen wat het pijnproces in stand houdt.

De hoeveelheid negatieve aandacht voor de pijnklachten wordt dan erg hoog en de hersenen ontvangen een hoop stress en gevaarsignalen.

Dit ontspannen aanpakken en niet teveel willen is inderdaad de oplossing. Rustig ontspannen opbouwen en niet jezelf vastbinden aan hoe het wandelen moet gaan verlopen. Het gaat zoals het gaat en tijdens het wandelen of ervoor somatic tracking gebruiken kan je ook doen om je even in die juiste mindset te brengen.

Zie cursus/module: Overwinnen van blokkades en hindernissen les 13 en 15. Voor een uitgebreide uitleg.

14.3 Ik heb een klachtenopleving of een terugval in klachten, wat nu?

Zie cursus/module: Overwinnen van blokkades en hindernissen les 14 en 15. Voor een uitgebreide uitleg.

 

14.4 Mijn klachten verplaatsen zich, versterken zich of ik heb nieuwe klachten en ik merk dat ik het vertrouwen daardoor verlies in mijn herstel?

Zie cursus/module: Overwinnen van blokkades en hindernissen les 14 en 15. Voor een uitgebreide uitleg.


14.5 Nu loop ik toch vast met je programma, ben een beetje verdwaald. Waar moet ik weer beginnen?

Als je niet goed weet waar u aan dient te werken of u heeft het programma afgerond en heeft nog wat klachten en u weet even niet meer waar u aan dient te werken.

Dan raad ik u altijd aan om de checklist in dit programma door te nemen, daar kunt u goed zien waar de verbeterpunten liggen en waar u aan kunt werken.

Zie cursus/module: Overwinnen van blokkades en hindernissen les 13. Voor een uitgebreide uitleg.

14.6 Ik heb het programma afgerond maar ik heb nog wat klachten wat kan ik nu het beste doen?

Ik raad ik u altijd aan om de checklist in dit programma door te nemen, daar kunt u goed zien waar de verbeterpunten liggen en waar u aan kunt werken.

Op basis van de verbeterpunten die u daar ontdekt gaat u verder en pakt u de oefeningen erbij die daarbij horen. Als u bijvoorbeeld uw emoties bijvoorbeeld al goed kunt voelen en dat dit klaar is dan kunt u met die oefening stoppen als u dat wilt.

Zie cursus/module: Overwinnen van blokkades en hindernissen les 12 en 13. Voor een uitgebreide uitleg.


14.7 Welke klachten bij welke triggerpoints en gaan triggerpoints weer weg en mag ik ze behandelen bij hevige pijn?

TMS veroorzaakt triggerpoints. Masseren is wanneer de pijn ondragelijk is en zeker in het begin handig, maar die triggerpoints komen weer vanzelf terug door TMS.

Dus TMS dient aangepakt te worden en dan zullen de triggerpoints uiteindelijk uit de knoop gaan en verdwijnen.

Verder op de dagen dat uw pijn op een schaal van 1 op 10, een 8-10 is of dat u absoluut niet kunt slapen bijvoorbeeld. In dergelijke situaties kunt u de triggerpoints zeker op die momenten masseren .

 Anders zorgt de pijnintensiteit voor veel meer stress en stagnatie in herstel, dan dat de triggerpoint massage op dat moment doet.

 Voor meer informatie over triggerpoints zie de volgende artikelen:

https://brein-medicijn.nl/wat-zijn-triggerpoints/

https://brein-medicijn.nl/triggerpoints-massage/

15. Paintalk

15.1 Als ik pijn heb en doe de paintalk dan kom er regelmatig geen emotie naar boven en dat frustreert mij. Dan vraag ik mezelf af doe ik iets fout of heb ik nog ergens blokkades zitten of blinde vlekken. Ik kom er niet achter. Herkennen anderen dit ook? 

Er hoeven niet perse emoties onder de pijn van dat moment te zitten en hier geobsedeerd naar jagen leidt tot meer pijn.

De paintalk doen is prima en als je geen emotie voelt is dat ook prima. Let op: dat je de paintalk niet gebruikt als iets waarmee je de pijn de hele tijd plat wilt slaan.

Het is iets waarmee jezelf geruststelt. Geruststelt in de zin dat er niets aan de hand is. Dit symptoom is niet nodig, ik ben gezond en veilig, er is geen schade. Dat is het doel van de paintalk dat jezelf in plaats gaat vechten met de pijn of zorgen maken dat je jezelf geruststelt. Dit leidt tot veiligheidssignalen naar de hersenen en dat zal enorm bedragen aan het herstel.

De paintalk/somatic tracking die doe je zonder een focus op de emoties. Het doel daarvan is de omgang en reactie op de pijn te veranderen.

De Zero pain now oefening zou ik zelf tegelijk met het schrijven doen. Zeker als u op het moment zelf met de pijn dit niet kan voelen.

Je mag uiteraard de emotie proberen te voelen tijdens de paintalk. Voelen is focus op je lichaam en wat voel je? Spanning, irritatie, verdriet, boosheid, enzovoorts. De lijst van dag 36 elke dag even doornemen helpt om dit eerder te ontdekken.

Maar om dit zo eenvoudig mogelijk te houden doe het emotie voelen tijdens de schrijfoefening met ZPN en raak niet verwikkeld in het de hele dag proberen te voelen. Dit zorgt vaak alleen maar voor negatieve aandacht voor de pijn en dat werkt averechts.

 

16. Vragen over emoties

 

16.1 Vanaf welke dag komen de emotie oefeningen en waarom dan?

Deze oefeningen beginnen vanaf dag 23. De reden hiervoor is, is dat de mindset dat u zeker weet dat u TMS hebt en alles wat daar omheen zit qua twijfels, eerst goed uzelf eigen maakt. Dat is het fundament namelijk, want zonder dat fundament heeft onderdrukte emoties voelen weinig nut.

16.2 Door de dag heen heb ik pijnklachten maar voel niet altijd een emotie moet je dan blijven graven of er toch een emotie onder zit of moet je gewoon onverschillig reageren tegen deze pijn.

Even inchecken of u een emotie voelt is prima, maar hier continue mee bezig gaan, wordt op een gegeven moment zoveel negatieve aandacht voor de pijnklachten en dat wil je niet. Voordat je het weet ben je de pijn aan het overanalyseren of bent bezig met de pijn weg te vechten en het te willen fixen. Allemaal gevaarsignalen die de hersenen zullen zien als bevestiging dat de pijn er hoort te zijn.

Onverschilligheid is heel belangrijk inderdaad.

Zie cursus/module: Overwinnen van blokkades en hindernissen les 13 en 15. Voor een uitgebreide uitleg.


16.3 Welke emotie is belangrijkst boosheid? Hoe ziet het verdriet en met positieve emoties?


 
Elke emotie is belangrijk of het nu boosheid, verdriet, schuld, schaamte etc is. Op dag 36 krijgt u nog een specifiekere lijst met emoties.

De focus ligt in het begin bij boosheid, maar als je andere emoties al kunt voelen stop daar dan zeker niet.

Het komt soms voor dat er positieve emoties worden onderdrukt. Zoals blijdschap, vreugde en zelfs verliefdheid. Ook hierbij geldt doe ook de emotietalk opdracht om dit te veranderen en te weten waarom dit gebeurd.

16.4 Ik heb moeite met emoties voelen, zijn er nog tips hoe dit beter te doen?


 Zorg er wel voor dat de emotietalk goed is uitgevoerd, want die is belangrijk hierin.

De eerste tip is: als u net een paar dagen/weken begonnen bent met schrijven, dan kan het zo zijn dat het wat langer duurt voordat je begint te voelen. Zeker als je van nature bepaalde emoties moeilijk voelt. Oefening baart kunst zeg maar, want de gewoonte om te onderdrukken kan er al jaren zijn en ook behoorlijk sterk. Dit kost wat meer tijd en moeite om erbij te komen.

De tweede tip is: als u een keer een bepaalde emotie voelt, waar u al moeite mee heeft, pas dan de emotietalk toe en probeer de emotie toe te laten en veroordeel die niet in uw gedachten en druk die niet weg. Het leren jezelf veilig te voelen met die emotie is cruciaal om je hersenen en jezelf aan te leren dat het er mag zijn. Bijvoorbeeld als je moeite hebt om voor jezelf op te komen, probeer dat eens en vaak komt er een emotie los. Vaak is dit boosheid.

De derde tip is: doe dingen die emoties oproepen en beter nog die de emotionele thema’s raken, die je hebt gevonden in de zelfdiagnose. Dit kan een film kijken die hierover gaat, het tekenen, schilderen, dansen enz.

De vierde tip is: sluit uw ogen en denk over de stressvolle situatie en beeld die levendig in. Focus op uw lichaam hoe u zich voelt en benoem dat.

16.5 Kan psychotherapie helpen om mijn emoties beter te voelen?

 Psychotherapie kan raadzaam zijn mits er ernstige psychische problemen zijn of dat na een behoorlijk aantal weken van schrijven (oefeningen komen nog rond dag 27) je totaal niet bij je emoties komt.

 Valkuil is wel dat als men naar een psychotherapeut gaat en dan de emoties voelt en het gaat niet echt beter met de klachten, dat men verzand in eindeloos emoties uiten. Een soort van het zoeken naar de pot met goud aan het einde van de regenboog.

 Mindset en gedrag zijn net zo belangrijk en als dat niet goed zit dan heeft alle emoties willen ervaren geen enkele zin.

16.6  Ik voel mijn emoties al vrij goed door de oefeningen of nog niet helemaal naar mijn zin, maar de pijn is nog niet sterk vermindert, doe ik iets fout?

Let wel op de valstrik van denken dat je de emoties nog niet diepgenoeg raak, omdat de pijn wat terugkomt. Die 2 hoeven niets met elkaar te maken hebben, maar als je denkt “de pijn doet nog zo of zo” en dat komt doordat je emoties nog niet diep genoeg raakt>> dan kan deze gedachtegang er juist voor zorgen dat de pijn juist komt, want je legitimeert zelf de reden dat de klachten er nog zijn en dat zal dan ook zo uitkomen.

 TMS denken is dit: de klachten horen niet te blijven en er is geen reden dat ik pijn behoor te hebben. Dit geldt helemaal als je zoals je laat zien goed bezig bent met het programma.

 Rond dag 50 komen er nog oefeningen om dieper met de emoties aan de gang te gaan. Als je die dagen al hebt gehad, dan is het zeker goed om de checklist van dag 34 erbij te pakken om te kijken waar uw verbeterpunten zitten. Het is vaak zo dat men denkt dat het puur en alleen aan de emoties ligt, maar dat het vaker in de mindset en gedragspatronen zit.

Zie cursus/module: Overwinnen van blokkades en hindernissen les 13 en 15. Voor een uitgebreide uitleg.

16.7 Pijn krijgen bij emotie oefeningen hoe kan dat?


 Ja, dit kan zeker en is wederom een aanwijzing dat je TMS hebt. De klachten kunnen opkomen om uw te verhinderen bij de emoties te komen, want dat is onder andere het doel van de klachten. Namelijk emoties onderdrukken en uw aandacht daarvan weghouden.

Als je dagelijks de schrijfoefeningen blijft doen, dan deze weerstand vanzelf breken. Dit is omdat de hersenen op een gegeven manier ervan overtuigd raken dat emoties veilig zijn.

17. Overige vragen

17.1 Is de les over slachtoffergevoel overwinnen in het Nederlands te beluisteren? 

Nee, deze is helaas nog niet in het Nederlands beschikbaar. Het is een audio bestand en dat is heel moeilijk te vertalen.

17.2 Is het herstellen van TMS lastiger als je zoals ik bijvoorbeeld al een jaar of 6 pijn hebt, of maakt het niet uit of het kort of lang geleden is dat het begon?

Wat vaak de duur van herstel bepaalt is: hoeveel negatieve denkpatronen en gedragspatronen ten aanzien van de pijn iemand heeft en ook hoe snel iemand dat kan veranderen.

Bijvoorbeeld hoe snel is iemand er 100% ervan overtuigt dat het komt door TMS, hoe snel vermindert de bewegingsangst, hoe snel kan iemand zijn/haar onderdrukte emoties voelen enzovoorts.

Het is wel vaak zo dat des te langer iemand pijn heeft dat  de kans hoger wordt dat iemand des te meer van dergelijke pijn in standhoudende patronen heeft opgebouwd. Echter, is dit per persoon verschillend.

Reacties