Cervicogene hoofdpijn; Oorzaken en Oplossingen
In het kort
- Het kenmerk van cervicogene hoofdpijn ontstaat vanuit de nek en voelt vaak als constante doffe of zeurende pijn, die ook pulserend of kloppend kan aanvoelen. Wanneer je dit langdurig hebt wil je je door de huisarts laten onderzoeken wat de oorzaak is.
- De symptomen: hoofdpijn zit vaak aan één zijde van het hoofd, maar soms ook aan beiden zijden van het hoofd, de pijn zit vaak aan de achterkant van het hoofd of boven het oog of achter het oog, nekpijn, stijve nek, pijn wordt erger door het bewegen van de nek of langdurig de nek in dezelfde positie te houden;
- Mogelijke oorzaken zijn: trauma of letsel aan de nek, overbelasting, abnormale anatomische afwijkingen in de nek, reumatoïde artritis, stress en triggerpoints of een overprikkeld zenuwstelsel.
- Medicatie, fysio- en triggerpointtherapie, accupunctuur, homeopathie, injecties, kunnen de klachten verlichten. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit maar tijdelijk.
- Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat aanhoudende cervicogene hoofdpijn vaak veroorzaakt door een overprikkeld zenuwstelsel. Test hier of dit ook voor jou geldt.
- Cervicogene hoofdpijn kan verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van deze klachten. Ons programma helpt hierbij.
Wil je weten of jouw klachten met de diagnose 'cervicogene hoofdpijn' wordt veroorzaakt door een overprikkeld zenuwstelsel en welke behandeling je nodig hebt om blijvend te genezen?
Met deze gratis pijntest weet je binnen enkele minuten welke behandeling je nodig hebt om jouw klachten definitief te verhelpen. Klik op de oranje button met “ test” om te starten met de gratis test.
Inhoudsopgave
- 1. Wat is cervicogene hoofdpijn?
- 2. Symptomen cervicogene hoofdpijn?
- 3. Diagnose cervicogene hoofdpijn?
- 4. Hoe ontstaat cervicogene hoofdpijn?
- 5. Stress en cervicogene hoofdpijn?
- 6. Welke behandelingen bij cervicogene hoofdpijn?
- 7. Testen oorzaak van cervicogene hoofdpijn?
1. Wat is cervicogene hoofdpijn?
Cervicogene hoofdpijn is een hoofdpijnsoort die ontstaat vanuit problemen in de nek (cervicale wervelkolom). Het wordt mogelijk veroorzaakt door aandoeningen of disfuncties in de nek die pijn en andere symptomen rondom het hoofd veroorzaken. Het wordt ook wel ' hoofdpijn vanuit de nek' genoemd. bron
Anatomie van de nek:
De nek, ook bekend als de cervicale wervelkolom, bestaat uit zeven halswervels (C1-C7). Deze wervels zijn met elkaar verbonden doormiddel van tussenwervelschijven, ligamenten en spieren. De nek speelt een cruciale rol bij het ondersteunen en bewegen van het hoofd, en het beschermt het ruggenmerg terwijl het signalen van de hersenen naar de rest van het lichaam brengt.
2. Wat zijn de klachten en symptomen bij cervicogene hoofdpijn?
Cervicogene hoofdpijn voelt vaak als constante doffe of zeurende pijn, die ook pulserend of kloppend kan aanvoelen.
Daarnaast komende volgende symptomen voor:
- De hoofdpijn zit vaak aan één zijde van het hoofd, maar soms ook aan beiden zijden van het hoofd.
De pijn zit vaak aan de achterkant van het hoofd of boven het oog of achter het oog. - Nekpijn
- Uitstralende pijn naar de schouder of arm.
- Pijn wordt erger door het bewegen van de nek of langdurig de nek in dezelfde positie te houden
- Moeite met het draaien van de nek
- Steken in het hoofd
- Een stijve nek
- Spierspanning in de nek
- In sommige gevallen ervaart men ook duizeligheid, misselijkheid, lichthoofdig, concentratie problemen en neerslachtigheid.
- In zeldzame gevallen ervaart men pijn en tintelingen in de bovenrug, schouders, armen of tintelingen in de handen.
Verschil met spanningshoofdpijn:
Hoewel cervicogene hoofdpijn en spanningshoofdpijn vergelijkbare symptomen kunnen hebben, heeft cervicogene hoofdpijn specifiek te maken met problemen in de nek, terwijl spanningshoofdpijn meestal wordt veroorzaakt door stress en spierspanning zonder duidelijke nekproblemen.
3. Door welke test wordt het cervicogene hoofdpijn gediagnosticeerd?
De diagnose kan worden vastgesteld door een (huis)arts en soms ook door een fysiotherapeut.
Wanneer de diagnose voor de arts onduidelijk is, dan wordt je meestal doorverwezen naar het ziekenhuis voor een röntgenscans, CT-scans of MRI scans om te kijken of er ernstige anatomische afwijkingen in de nek of aan het hoofd aanwezig zijn.
Prognose en duur van cervicogene hoofdpijn:
Hoelang u cervicogene hoofdpijn heeft of houdt, varieert van persoon tot persoon.
Het kan episodisch zijn, met aanvallen die enkele uren tot dagen aanhouden.
Het kan chronisch, langdurig worden en weken tot maanden duren.
Dit heeft onder andere te maken of u wel of geen letsel in de nek heeft opgelopen en de ernst van het letsel. Bij ernstig letsel (bijvoorbeeld: ernstig auto ongeluk) of wanneer de pijn al chronisch is (langer dan 6 weken aanwezig is), kan dit weken of maanden duren.
Mocht u al langer dan 6 weken cervicogene hoofdpijn ervaren dan raad ik u aan om hoofdstuk 5 te lezen.
4. Hoe ontstaat cervicogene hoofdpijn?
Er wordt gesteld dat cervicogene hoofdpijn kan ontstaan door de volgende factoren of directe aanleidingen:
Enkele vaak genoemde oorzaken of risicofactoren hiervoor zijn:
- Een zogenoemde slechte lichaamshouding, overbelasting, spierzwakte, slechte slaaphouding, slechte werk ergonomie, passieve levensstijl, dehydratie
- Trauma of letsel aan de nek
- Abnormale anatomische afwijkingen in de nek (nekhernia, stenose in de nek, discopathie)
- Onderliggende medische aandoeningen zoals reumatoïde artritis.
- Stress en triggerpoints
Bij trauma of letsel aan de nek kan dit uiteraard cervicogene hoofdpijn veroorzaken. Maar het lichaam heeft een uitstekend zelf herstellend vermogen, waardoor na enkele weken of maanden het letsel is hersteld.
Eventueel een operatie kan nodig zijn, maar ook hierbij geldt dat het lichaam zichzelf uitstekend hersteld. Als de klachten toch blijven dan is er waarschijnlijk een oorzaak aan de hand die we in hoofstuk 5 bespreken.
Anatomische afwkijkingen, waaronder een nekhernia of stenose in de nek kunnen problemen geven, maar dit is niet perse de oorzaak van cervicogene hoofdpijn.
Drie recente van elkaar losstaande onderzoeken door M.C. Jensen bron[8], D.G. Borenstein bron[9] en N. Boos bron[10 ], tonen aan dat er maar een zeer klein verband is tussen pijn en de afwijkingen die er door de MRI-scans in de nek worden gevonden.
Reumatoïde artritis en diabetes type 2 kunnen zenuwen aantasten.
Dat cervicogene hoofdpijn zou komen door het zogenaamd langdurig verkeerd (niet ergonomisch) gebruik of belasten van de is een theorie, die niet een bewezen is.
Sterker nog, een theorie die haaks staat op geschiedenis van de mensheid. Voor de 20ste eeuw verrichten de mensheid zware arbeid in fabrieken en op het land.
De hoeveelheid belasting van de nek met ook nog eens de nodige kracht en inspanning zou dan hebben moeten leiden tot een epidemie van cervicogene hoofdpijn. Deze epidemie is er nooit geweest, want anders zou de samenleving er blijvend door ontwricht zijn geweest.
U denkt misschien nu: als dat allemaal waar is? Waar komen mijn klachten dan door? De laatste factor 'stress' is er één die vaak over het hoofd wordt gezien. In het volgende hoofdstuk wordt die besproken.
5. Stress en cervicogene hoofdpijn?
U heeft klachten omdat er nog een tweede oorzaak bestaat waarom iemand cervicogene hoofdpijn heeft.
Deze oorzaak heeft alles te maken met het feit dat de hersenen zelf de klachten aan de gang houden en de klachten zijn aangeleerd. Dit proces wordt pas sinds begin de 21ste eeuw intensief bestudeerd en daarom voor veel mensen nog nieuw.
In onderstaande video van 3 minuten wordt dit helder, begrijpelijk aan u uitgelegd. Het spreekt voornamelijk over pijn, maar u kunt elke klacht die u heeft daarvoor in de plaats invullen.
Zoals u in de video heeft kunnen zien heeft het brein het vermogen klachten aan te leren. Dit kan wanneer het brein nog steeds concludeert dat er nog steeds iets beschermt moet worden. De functie van pijn en andere klachten is namelijk 'bescherming'.
Wanneer er door stress en angst over de cervicogene hoofdpijn, dit telkens wordt gecommuniceerd dan krijg je een eindeloze vicieuze cirkel. De pijnklachten blijven dan aanhoudend aanwezig.
Deze oorzaak wordt ook Tension Myositis Syndroom (TMS) genoemd en andere namen ervoor zijn psycho-lichamelijk syndroom of mindbody syndroom.
Dit betekent niet dat u uw cervicogene hoofdpijn inbeeldt of in uw hoofd zitten, het betekent dat het brein zelf verantwoordelijk is voor de klachten die u ervaart in uw lichaam.
Deze hoofdpijn vanuit uw nek, heeft namelijk wel degelijk te maken met spierspanning.
Deze spierspanning komt door triggerpoints in de nek en het achterhoofd. Echter is TMS de oorzaak van deze triggerpoints in de nek. In dit artikel (klik hier), kunt uitgebreid lezen over welke triggerpoints betrokken zijn bij cervicogene hoofdpijn
Deze TMS oorzaak is uitstekend te behandelen.
Ervaringen met deze TMS oorzaak en cervicogene hoofdpijn
Er zijn talloze mensen die van hun pijnklachten afkwamen en de cervicogene hoofdpijn diagnose hebben. bron Wij kunnen dit syndroom met succes behandelen (klik hier)
6. Welke behandelingen bij cervicogene hoofdpijn?
Er worden verschillende behandelingen aangeraden bij cervicogene hoofdpijn. Zeker bij een ongeval waar er daadwerkelijk letsel is toegebracht aan de nek kan dit raadzaam zijn.
- Fysiotherapie om de neksterkte en -flexibiliteit te verbeteren.
- Pijnmedicatie en ontstekingsremmende medicijnen.
- Injectietherapieën, waaronder corticosteroïden en lokale verdoving
- Oefentherapie en houdingscorrectie.
- Stressmanagementtechnieken.
Wanneer de eerder besproken TMS oorzaak ten grondslag ligt aan uw cervicogene hoofdpijn, dan zullen bovenstaande behandelmethoden u tijdelijk of niet helpen. TMS dient dan behandeld te worden.
7. Wilt u testen wat de onderliggende oorzaak van uw klachten is?
Doe dan onze gratis test (klik hier).
Voor meer wetenschappelijk bewijs waarom de klachten komen door TMS en daarmee vaak psycho-lichamelijk van aard is, dan verwijs ik u graag naar ons gratis e-book (klik hier).
Hieronder vindt u nog andere aandoeningen of klachten waar u last van kunt hebben.
Pijn in de knie bij buigen en traplopen