Alles over Cubitaal tunnel syndroom- oorzaak en behandeling

In het kort

  • Cubitaal tunnel syndroom  houdt in dat er een beklemming is van de ulnaris zenuw. De cubitale tunnel is een smalle doorgang aan de binnenzijde van de elleboog aan de pinkzijde van de elleboog.

  • Symptomen bij het cubitaal tunnel syndroom: tintelingen en doofgevoel in de pink en de ringvinger pijn aan de binnenkant van de elleboog uitstralende naar onderarm, ringvinger en pink, verminderde handcoördinatie en gripkracht;

  • Bij het radiaal tunnel syndroom  zal de (huis)arts op basis van o.a. het klachtenpatroon een diagnose stellen. Eveneens kan door middel van de  Tinel test, elleboogflexietest en EMG  een diagnose gesteld worden.

  • Mogelijke oorzaken voor de klachten:  zenuwbeknelling, overbelasting, reumatoïde artritis., botbreuk, blessure, stress en een overprikkeld zenuwstelsel;

  • Steeds meer wetenschappelijke studies tonen aan dat de pijn niet veroorzaakt wordt door het cubitaal tunnel syndroom, maar door een overprikkeld zenuwstelsel. Hier test je of dit ook voor jou geldt;

  • Medicatie, fysiotherapie, ergotherapie, injecties, elleboogbrace, oefeningen, operaties, triggerpointtherapie, kunnen de klachten verhelpen of verlichten. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit echter vaak slechts tijdelijk;

  • De klachten kunnen verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van hun pijn door het cubitaal tunnel syndroom. Ons programma helpt hierbij.


Inhoudsopgave

1. Wat is het Cubitaal tunnel syndroom?


Het cubitaal syndroom wordt ook wel "ulnaris neuropathie" of de " compressie(beknelling) van de ulnaris zenuw" genoemd. Het is een aandoening waarbij de ulnariszenuw in de cubitale tunnel bekneld of geïrriteerd is geraakt.

De cubitale tunnel is een smalle doorgang aan de binnenzijde van de elleboog aan de pinkzijde van de elleboog.

Om dit syndroom beter te begrijpen, dien je iets weten over de anatomie,

De elleboogzenuw, de ulnaris zenuw genoemd, is één van de belangrijkste zenuwen in de arm.

Deze zenuw begint in de nek en loopt langs de binnenkant van de bovenarm en ter hoogte van de elleboog gaat de ulnaris zenuw door de cubitale tunnel. Deze tunnel is vrij smal en de zenuw is hier kwetsbaar voor beknelling voor irritatie of beknelling.

2. Wat zijn de klachten en symptomen bij een Cubitaal tunnel syndroom?

Klachten die vaak toegeschreven worden aan het cubitale tunnelsyndroom zijn:

3. Door welke test wordt het cubitaal syndroom gediagnosticeerd?

Een arts kan doormiddel van verschillende testen bepalen of u het cubitaal tunnel syndroom heeft.

De Tinel test: waarbij de arts op de elleboog tikt om te kijken of dit pijn of tintelingen teweegbrengt.

De elleboogflexietest: waarbij de arts de elleboog buigt om te kijken of dit de symptomen verergert of teweegbrengt.

Elektromyografie (EMG) en zenuwgeleidingstests: kunnen worden gebruikt om de ernst van de aandoening te beoordelen.

Echter, dit bewijs niet met 100% zekerheid of de ulnaris zenuw in de elleboog beknelt zit. Het laat wel zien dat zenuw minimaal is geïrriteerd geraakt.

Een beknelling van de elleboogzenuw is daarmee niet de enige oorzaak, want deze kan ook geïrriteerd zijn geraakt door een hele andere oorzaak. Over die oorzaak leest u in hoofdstuk.. meer.

4. Hoe ontstaat het cubitaal tunnel syndroom?

Er wordt gesteld dat het cubitale tunnel syndroom ontstaat door herhaalde druk of rek op de ulnariszenuw in de elleboog.

Enkele vaak genoemde oorzaken hiervoor zijn:

  • Het regelmatig buigen of strekken van de elleboog
  • Trauma of letsel aan de elleboog, zoals een directe klap of val.
  • Abnormale botgroei in de elleboog.
  • Onderliggende medische aandoeningen zoals reumatoïde artritis.

Bij trauma of letsel aan de elleboog kan dit uiteraard klachten veroorzaken. Maar het lichaam heeft een uitstekend zelf herstellend vermogen, waardoor na enkele weken of maanden het letsel is hersteld.

Eventueel een operatie kan nodig zijn, maar ook hierbij geldt dat het lichaam zichzelf uitstekend hersteld. Als de klachten toch blijven dan is er waarschijnlijk een oorzaak aan de hand die we in hoofstuk ... bespreken.

Abnormale botgroei kan problemen geven, maar dit is niet perse de oorzaak van de klachten.

Drie recente van elkaar losstaande onderzoeken door M.C. Jensen   bron[8], D.G. Borenstein   bron[9] en N. Boos   bron[10 ], tonen aan dat er maar een zeer klein verband is tussen pijn en de afwijkingen ( bijvoorbeeld abnormale botgroei) die er door de MRI-scans worden gevonden.

Reumatoïde artritis en diabetes type 2 kunnen zenuwen aantasten, waaronder de ulnaris zenuw.

Dat het cubitale tunnelsyndroom zou komen door het strekken of buigen van de elleboog is een hypothese of anders gezegd een theorie, die niet een bewezen is.

Sterker nog, een theorie die haaks staat op geschiedenis van de mensheid. Voor de 20ste eeuw verrichten de mensheid zware arbeid in fabrieken en op het land.

De hoeveelheid buigen en strekken van de elleboog met ook nog eens de nodige kracht en inspanning zou dan hebben moeten leiden tot een epidemie van het cubitaal tunnel syndroom.

Deze epidemie is er nooit geweest, want anders zou de samenleving er door zijn ontwricht geweest.

U denkt misschien nu: als dat allemaal waar is? Waar komen mijn klachten dan door?

5. Stress en het cubitaal tunnel syndroom

U heeft klachten omdat er nog een tweede oorzaak bestaat waarom iemand pijnklachten heeft ook is er bij u het cubitaal tunnel syndroom geconstateerd. Een oorzaak die ook de ulnaris zenuw in de elleboog kan irriteren.

Deze oorzaak heeft alles te maken met het feit dat de hersenen zelf de klachten aan de gang houden en de klachten zijn aangeleerd. Dit proces wordt pas sinds begin de 21ste eeuw intensief bestudeerd en daarom voor veel mensen nog nieuw.

In onderstaande video van 3 minuten wordt dit helder, begrijpelijk aan u uitgelegd. Het spreekt voornamelijk over pijn, maar u kunt elke klacht (bijv. pijn in de elleboog) die u heeft daarvoor in de plaats invullen.


Zoals u in de video heeft kunnen zien heeft het brein het vermogen klachten aan te leren. Dit kan wanneer het brein nog steeds concludeert dat er nog steeds iets beschermt moet worden. De functie van pijn en andere klachten is namelijk 'bescherming'.

Wanneer er door stress en angst over de klachten en over het cubitaal tunnel syndroom, dit telkens wordt gecommuniceerd dan krijg je een eindeloze vicieuze cirkel. De pijnklachten blijven dan aanhoudend aanwezig.

 Deze oorzaak wordt ook Tension Myositis Syndroom (TMS) genoemd en andere namen ervoor zijn psycho-lichamelijk syndroom of mindbody syndroom.

Dit betekent niet dat u uw klachten inbeeldt of in uw hoofd zitten, het betekent dat het brein zelf verantwoordelijk is voor de klachten die u ervaart in uw lichaam.

 Deze TMS oorzaak is uitstekend te behandelen.

5.1 Ervaringen met deze TMS oorzaak en het cubitaal tunnel syndroom

Er zijn talloze mensen die van hun pijnklachten aan de elleboog afkwamen en de cubitaal tunnel syndroom diagnose hebben. bron Wij kunnen dit syndroom met succes behandelen (klik hier)

6. Welke behandelingen bij een cubitaal tunnel syndroom en de pijnklachten?

Er worden verschillende behandelingen aangeraden bij het cubitaal tunnel syndroom. Zeker bij een ongeval waar er daadwerkelijk letsel is toegebracht aan de elleboog kan dit raadzaam zijn.

6.1 Operatie

Er zijn verschillende soorten operaties mogelijk bij het cubitale tunnelsyndroom.

Cubitaal tunnel release-operatie, waarbij de beknelling wordt verlicht door het vrijmaken van de ulnariszenuw.

Nerve transfer-operatie, waarbij een gezonde zenuw wordt gebruikt om de beschadigde zenuw te herstellen.

Mocht u na de operatie na een aantal weken of maanden nog klachten ervaren, dan kan de TMS oorzaak die we in het vorige hoofdstuk beschreven aanwezig zijn.

6.2 Fysiotherapie en elleboogbraces

Bij het cubitaal tunnel syndroom wordt vaak het dragen van een brace (s'nachts) en/of fysiotherapie aangeraden om de spieren van de ellboog en de onderarm te versterken.

Dit kan zeker nuttig zijn na een operatie, omdat die spieren dan rusten in een brace en daardoor zwakker worden. Die spieren weer sterker maken is dan zeker nuttig.

Echter, wanneer dit niet wordt afgebouwd en dit maanden wordt toegepast dan werkt dit averechts en werkt dit de eerder besproken TMS oorzaak in de hand.

Mocht u al weken of maanden lang klachten hebben en de diagnose cubitaal tunnel syndroom hebben gekregen, dan is herstel en genezing van de pijnklachten zeker mogelijk. Dit geldt ook mocht u al een operatie hebben ondergaan.

7. Wilt u testen wat de onderliggende oorzaak van uw klachten is?

Doe dan onze gratis test (klik hier).

Voor meer wetenschappelijk bewijs waarom de klachten komen door TMS en daarmee vaak psycho-lichamelijk van aard is, dan verwijs ik u graag naar ons gratis e-book (klik hier).

Hieronder vindt u nog andere aandoeningen of klachten waar u last van kunt hebben.

Cubitaal tunnel syndroom

Discopathie

Pijn in de knieholte

Pijn in de knie bij buigen en traplopen

Postcommotioneel syndroom

Spondylolyse

Spondylolisthesis

Stenose in de nek

Stenose in de rug

Radiaal tunnel syndroom