Alles over Postcommotioneel syndroom- behandeling
In het kort
- Het post commotioneel syndroom (PCS) is een beschrijving van een serie aan soorten klachten die men kan krijgen na een hersenschudding.
- Klachten waaronder: hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, geheugen- en concentratieproblemen, brainfog, geluidhypersensitiviteit, licht hypersensitiviteit, dubbelzien en andere zichtsstoornissen, prikkelbaarheid, emotioneler en angst.
- Een hersenschudding geeft meestal geen complicaties en duurt meestal niet langer dan een paar dagen of enkele weken. Wanneer de klachten van de eerder opgelopen hersenschudding er na drie maanden nog zijn, dan wordt het geen hersenschudding meer genoemd maar dan is de naam hiervoor postcommotioneel syndroom (pcs).
- Mogelijke oorzaken voor de klachten: blijvend hersenletsel, stress en een overprikkeld zenuwstelsel;
- Steeds meer wetenschappelijke studies tonen aan dat de klachten worden veroorzaakt door een overprikkeld zenuwstelsel. Hier test je of dit ook voor jou geldt;
- Medicatie, rust, revalidatie kunnen de klachten verhelpen of verlichten. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit echter vaak slechts tijdelijk;
- De klachten kunnen verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van hun pijn door het post commotioneel syndroom (PCS) Ons programma helpt hierbij.
Inhoudsopgave
- 1. Wat is het postcommotioneel syndroom (PCS)?
- 2. De klachten en de prognose bij het postcommotioneel syndroom (PCS)
- 3. Wat is de oorzaak van het postcommotioneel syndroom?
- 4. Behandeling en revalidatie postcommotioneel syndroom
- 5. Wilt u testen wat de onderliggende oorzaak van het postcommotioneel syndroom is?
1. Wat is het postcommotioneel syndroom (pcs)?
Het postcommotioneel syndroom (pcs) wordt ook wel het post concussion syndroom genoemd.
Het is een beschrijving van een serie aan soorten klachten die men kan krijgen na een hersenschudding. Klachten waaronder: hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, geheugen- en concentratieproblemen, brainfog.
Een hersenschudding wordt wel eens opgelopen door botsing met hoofd ergens tegenaan, zoals bijvoorbeeld bij een whiplash.
Een hersenschudding geeft meestal geen complicaties en duurt meestal niet langer dan een paar dagen of enkele weken.
Wanneer de klachten van de eerder opgelopen hersenschudding er na drie maanden nog zijn dan wordt het geen hersenschudding meer genoemd maar dan is de naam hiervoor postcommotioneel syndroom (pcs).
Het Merck medisch handboek schrijft hierover:
"Het postcommotioneel syndroom bestaat uit een groep symptomen die na een hersenschudding kan optreden. Dit syndroom houdt een aantal weken tot maanden aan, maar zelden langer"
In de werkelijkheid is dit zelden langer, vaak een stuk langer te zijn. Wij krijgen clienten die hier al maanden of zelfs langer mee kampen.
2. De klachten en de prognose bij het postcommotioneel syndroom (pcs)
De volgende klachten komen voor bij het postcommotioneel syndroom (pcs):
- Hoofdpijn, migraine
- Duizeligheid, misselijkheid, geluidhypersensitiviteit, licht hypersensitiviteit, dubbelzien en andere zichtsstoornissen (flitsen zien, sterretjes zien) , balans en evenwichtsstoornissen
- Slaapproblemen, spraakproblemen
- Vermoeidheid, concentratie problemen, aandachtsproblemen, leerproblemen, verwardheid
- Prikkelbaarheid, emotioneler en angst.
De klachten kunnen soms langer dan een jaar aanhouden en ook erger worden. Dergelijke eerdergenoemde klachten kunnen het dagelijks leven ernstig beperken. Denk aan werken, sporten, studeren, sociale contacten onderhouden, gezinsleven.
Wat is de prognose bij het postcommotioneel syndroom? Onderzoek wijst uit dat de meeste van deze problemen niet langer aanhouden dan 3 tot 6 maanden. Bij ongeveer 15% van deze mensen houden de klachten en de problemen aan.
Dit betekent overigens niet dat er niets aan te doen is en u hiermee dient te leven. Het postcommotioneel syndroom is prima te behandelen.
3. Wat is de oorzaak van het postcommotioneel syndroom?
De oorzaak van het postcommotioneel syndroom (pcs) kan zijn dat er hersenschade is die van blijvende aard is of dat de hersenschade nog niet genezen is. Laat door artsen, bijvoorbeeld neurologen) onderzoeken of dit bij u het geval is.
Via de webiste van het NHG kunt u zien welke onderzoeken er vaak worden uitgevoerd. bron
Wanneer de specialisten aangeven dat er geen schade (meer) is aan de hersenen en de zogezegde ' hardware' in orde is, dan mankeren uw hersenen fysiek ook niet iets meer.
Dan denkt u misschien: "waarom heb ik dan nog steeds klachten?". U heeft klachten omdat er nog een tweede oorzaak bestaat waarom iemand klachten kan overhouden na een hersenschudding of andere letsel.
Deze oorzaak heeft alles te maken met het feit dat de hersenen zelf de klachten aan de gang houden en de klachten zijn aangeleerd. Dit proces wordt pas sinds begin de 21ste eeuw intensief bestudeerd en daarom voor veel mensen nog nieuw.
In onderstaande video van 3 minuten wordt dit helder, begrijpelijk aan u uitgelegd. Het spreekt voornamelijk over pijn, maar u kunt elke klacht die u heeft daarvoor in de plaats invullen.
Zoals u in de video heeft kunnen zien heeft het brein het vermogen klachten aan te leren. Dit kan wanneer het brein nog steeds concludeert dat er nog steeds iets beschermt moet worden. De functie van pijn en andere klachten is namelijk 'bescherming'.
Wanneer er door stress en angst over de klachten dit telkens wordt gecommuniceerd dan krijg je een eindeloze vicieuze cirkel. Het postcommotioneel syndroom en daarmee de klachten blijven dan aanhoudend aanwezig.
Deze oorzaak wordt ook Tension Myositis Syndroom (TMS) genoemd en andere namen ervoor zijn psycho-lichamelijk syndroom of mindbody syndroom.
Dit betekent niet dat u uw klachten inbeeldt of in uw hoofd zitten, het betekent dat het brein zelf verantwoordelijk is voor de klachten die u ervaart in uw lichaam.
Als de schade door een botsing met hoofd of whiplash al hersteld is of niet eens aanwezig was, dan is deze oorzaak zeer waarschijnlijk de oorzaak. Deze oorzaak is uitstekend te behandelen.
4. Behandeling en revalidatie postcommotioneel syndroom
Over het algemeen geneest een hersenschudding vanzelf en gaan de klachten vanzelf over.
Mocht u al weken of maanden lang klachten hebben en diagnose het postcommotioneel syndroom (pcs) hebben gekregen en geen blijvende hersenschade hebben , dan is herstel en revalidatie hiervan zeker mogelijk.
5. Wilt u testen wat de onderliggende oorzaak van het postcommotioneel syndroom is?
Doe dan onze gratis test (klik hier).
Voor meer wetenschappelijk bewijs waarom de klachten door het postcommotioneel syndroom (pcs) komen door TMS en daarmee vaak psycho-lichamelijk van aard is, dan verwijs ik u graag naar ons gratis e-book (klik hier).
Hieronder vindt u nog andere aandoeningen of klachten waar u last van kunt hebben.
Pijn in de knie bij buigen en traplopen