Hernia

Heeft u een hernia en bent u op zoek naar meer informatie over hernia's? In dit artikel vindt u alles wat u moet weten over een hernia.

Misschien heeft u pijn aan uw onderrug of uw nek wat ook nog eens doorstraalt naar uw armen, bilstreek, benen of voeten?

Wellicht zoekt u een effectieve behandeling voor uw pijnklachten of heeft u al zoveel behandelingen zonder resultaat gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn tegen hernia-achtige pijnklachten is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn pijnklachten (hernia) af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Hernia Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw pijnklachten definitief te genezen. Klik op de tekstlink met “Hernia Test” om te starten met de gratis test.

Ga naar de Hernia Test.


In het kort

•    Een hernia (hernia nuclei pulposi, HNP) ontstaat wanneer de zachte kern van een tussenwervelschijf uitpuilt en mogelijk tegen het ruggenmerg of een zenuw drukt.

•    Symptomen van een hernia, aan de hand van waar de hernia zit, kunnen pijn in de rug, nek, bil, been, en arm teweegbrengen.

    80% van de hernia's geneest vanzelf binnen 6-8 weken, en rust, beweging, fysiotherapie en pijnstillers zijn vaak voldoende voor herstel.

•    Mogelijke oorzaken van een hernia zijn veroudering, aangeboren zwakte van de tussenwervelschijf, gebrek aan lichaamsbeweging, overgewicht, roken, en stress.

•    Het is belangrijk om een zorgvuldige interpretatie van de MRI-resultaten te hebben voordat een operatie wordt overwogen. Een neurologische onderzoek en een EMG kan hierbij vaak extra uitsluitsel geven.

 • Hernia's zijn slechts in 3% van de gevallen verantwoordelijk voor pijn en andere klachten, volgens neurochirurg Dr. H.C. Rosomoff.

•    Chirurgische ingrepen zijn vaak niet nodig bij een hernia, echter wanneer er sprake is van ernstige uitvalsverschijnselen of spierzwakte, dan spoedig contact opnemen met een huisarts of neuroloog.

•    Hernia’s veroorzaken zelden langdurige pijn; veel mensen hebben hernia's zonder symptomen te ervaren. De ernst of grote van de hernia hoeft hier geen rol in te spelen.

•    Conservatieve behandelingsopties, zoals rust, beweging, fysiotherapie, triggerpointtherapie, pijnstillers en stressfactoren aanpakken, worden vaak aanbevolen voordat een operatie wordt overwogen.

•    Hernia's zijn niet altijd de oorzaak zijn van aanhoudende pijn; stress en spanning in spieren kunnen ook de oorzaak hiervan zijn. Dit heet ook wel zenuwbaanpijn (TMS).

•    Zenuwbaanpijn (TMS) door stress kan een mogelijke oorzaak zijn van aanhoudende pijn, zeker wanneer een operatie of conservatieve behandelingen de klachten niet doen laten overgaan.  Het TMS-programma van BreinMedicijn, dat is gebaseerd op het werk van dr. Sarno, is  gericht op het aanpakken van de stressfactoren.


In dit artikel zullen de volgende zaken behandeld worden.

 

Inhoudsopgave

 1. Wat is een hernia?
 2. Wat is de oorzaak van een hernia?
 3. Wat zijn de symptomen die vaak aan een hernia toegeschreven worden?
 4. Is een hernia de oorzaak van pijn in de rug, nek, bil, benen en andere lichaamsdelen?
 5. Is een diagnose van uw rug of nek door een MRI- of röntgenscan altijd te vertrouwen?
 6. Wat veroorzaakt zenuwpijn in de rug, nek, billen, benen, arm, hand of ander lichaamsdeel?
 7. Operaties en andere veelvoorkomende behandelingen van de hernia en zenuwpijn
 8. De oorzaak nummer één van uw hernia
 9. Zijn zenuwpijn klachten te verhelpen, te behandelen en te genezen?

1. Wat is een hernia?

De wervelkolom is het middelpunt van ons bewegingsapparaat. Het omhult het ruggenmerg en de zenuwwortels en vormt de aanhechting van het bekken en alle belangrijke spieren van de romp.

De tussenwervelschijf bestaat uit een elastische kern (nucleus pulposus). De (elastische) tussenwervelschijven fungeren als een soort schokdemper, en zorgen er bovendien voor dat de wervels samen makkelijk kunnen bewegen.

Een hernia (hernia nuclei pulposi, HNP) is een uitstulping van de zachte kern van een kraakbeenachtige tussenwervelschijf (de discus). Deze tandpasta-achtige uitstulping drukt tegen het ruggenmerg of tegen een zenuw.

Men zegt dat deze daardoor geïrriteerd en/of ontstoken raakt. Deze uitstulping (hernia) wordt vaak verweten voor het veroorzaken van pijn, brandende pijn, tintelingen, gevoelloosheid of zwakte in de rug.

Echter, volgens de top neurochirurg Dr. H.C. Rosomoff zijn hernia’s slechts in 3% van de gevallen verantwoordelijk voor pijn en andere klachten bron [1]. Uw pijnklachten hebben een hele andere oorzaak. 

In het gedeelte “Veroorzaakt een rug- of nekhernia  pijn in de rug, nek, bil, benen of armen?’ kunt u hier meer over lezen.

2. Wat is de oorzaak van een hernia?

De hernia komt in het Westen veel voor. Een precieze verklaring hiervoor is nog steeds niet bekend. Zeer waarschijnlijk spelen de lichaamshouding (veel zitten) en gebrek aan gezonde lichaamsbeweging een rol.

Hernia’s kunnen in bepaalde families vaker voorkomen dan bij andere. Een recente studie van gezonde 21-jarigen in Finland, liet iets opmerkelijks zien.

De helft van hen hadden tekenen van slijtage aan de tussenwervelschijven en bijna een kwart hadden uitpuilende schijven (hernia’s); en deze mensen hadden totaal geen pijn. bron [2]

Om Dr. Sarno te citeren: “Algemeen beschouwd, zijn hernia’s gewoonweg een vorm van ‘grijze haren’ van onze ruggengraat en in verreweg de meeste gevallen niet schadelijk”. bron[3]

In het gedeelte Is een hernia de oorzaak van pijn in de rug, nek, bil en benen? kunt u hier meer over lezen.

3. Wat zijn de symptomen die vaak aan een hernia toegeschreven worden?

Onderstaand vindt u een overzicht van alle hernia symptomen.

3.1 Rughernia

De lumbale wervelkolom (lage rug) bestaat uit 5 wervels en een heiligbeen gedeelte uit 5 wervels. Ook hier zit tussen elke wervel een tussenwervelschijf (discus). 

Hoewel een rughernia op elke plaats in de wervelkolom kan voorkomen, zit circa 90% van deze hernia's tussen de 4e en 5e lendenwervel (L4-L5) en de 5e lendenwervel en het heiligbeen (L5-S1).

De symptomen die vaak onterecht aan een rughernia worden toegeschreven (L1-L5 en S1-S5) zijn:

 • Pijn in één been die doorstraalt tot in het onderbeen;
 • Soms pijn tot in de voet; soms verward met hielspoor klachten.
 • Vaak pijn in de lage rug;
 • Hoesten, niezen of persen kunnen een hevige en/of uitstralende pijn veroorzaken;
 • Meestal pijn in de onderrug;
 • Een doof gevoel in het been;
 • Soms krachtverlies in het been.

3.2 Nekhernia 

Wat minder vaak voorkomt is de nekhernia. De halswervelkolom bestaat uit zeven wervels (C1 t/m C8) waartussen steeds een tussenwervelschijf is geplaatst.

Net als bij een hernia in de rug wordt een nekhernia veroorzaakt door een uitstulping op één van de tussenwervelschijven.

In de meeste gevallen doet een dergelijke hernia zich voor tussen de zesde (C6) en zevende wervel (C7).

De symptomen die vaak onterecht aan een nekhernia worden toegeschreven (C1 tm C8) zijn:

Na jarenlang last te hebben gehad van een hernia ben ik eindelijk pijnvrij en kan ik weer de dingen doen die ik wil. Bekijk mijn verhaal en zie hoe de BreinMedicijn behandelmethode mij en ook anderen heeft geholpen om van mijn pijnklachten af te komen.

4. Is een hernia de oorzaak van pijn in de rug, nek, bil, benen en andere lichaamsdelen? 

Onderstaand staan een aantal meningen van internationale topchirurgen op het gebied van hernia's.

Wat zeggen welbekende rugexperts of hernia’s de oorzaak zijn van  langdurige pijn?

Neurochirurg, dr. Hubert Rosomoff, voorzitter van het departement Geneeskunde aan de Miami University, is een grote bekende in het vakgebied. Met velen jaren ervaring aan het verrichten van rugoperaties kwam hij tot dezelfde conclusie. Hij zegt: “dat bij een zenuwbeklemming (bijv. hernia) de zenuw na een korte tijd al stopt met het veroorzaken van pijn”.  

In een andere publicatie zegt dr. H.C. Rosenmoff: hernia’s zijn in 3% van gevallen verantwoordelijk voor pijn en andere klachten 
bron [4].

Dr. Alf Nachemson uit Zweden, een ander zeer gerespecteerde arts, heeft het hernia probleem jarenlang bestudeerd. In zijn artikel “The lumbar spine, an orthepedic challenge” concludeerde hij dat de oorzaak van rugpijn in de meeste gevallen niet bekend is en dat het non-operatief behandeld dient te worden.

Een andere vraag die u misschien heeft is: “ik heb rugpijn en/of nekpijn en de dokter vond een hernia, dan is dat toch de oorzaak van mijn pijn?” 

Dat is zeker een goede vraag. Laten we eens kijken wat wetenschappelijke onderzoeken hierover zeggen. 66% van de mensen zonder historie van rugpijn hebben hernia’s.

In een onderzoek van dr. Jensen, gepubliceerd in de New England Journal of Medicine 1994 werden er MRI-scans genomen van 98 mensen die nog nooit rugpijn hebben gehad.

Van deze 98 mensen had 34% normale ruggenwervel schijven en had maar liefst 66% uitpuilende schijven of uitstulpende schijven of hernia’s. bron [5]

60%-90% van de mensen rond de 40 en 60 jaar zonder historie van rug- of nekpijn hebben hernia’s.

Drie recente van elkaar losstaande onderzoeken door M.C. Jensen bron[6], D.G. Borenstein bron [7] en N. Boos bron[8], tonen aan dat er maar een zeer klein verband is tussen rugpijn en de afwijkingen die er door de MRI-scans worden gevonden.

Als u van mensen van middelbare leeftijd, die geen rugpijn hebben, een MRI-scan zou laten afnemen dan zou er bij 60%-90% van een hernia zijn geconstateerd.

Deze bevindingen zijn, nogmaals, het beste te interpreteren als normale verouderingsverschijnselen en niet als een soort ziekte.

Kortom hernia’s in, de rug of de nek, of andere rugafwijkingen veroorzaken in verreweg de meeste gevallen (97%) geen pijn.

Wat betekent dit dan voor u? 

De onderzoeken kunnen weliswaar aantonen dat er een zenuw beklemd zit, maar is bijna nooit de oorzaak van uw chronische pijn. bron[9] bron[10]

Dat er iets met de zenuw aan de hand is, staat buiten kijf en de symptomen zijn ook echt. Echter, de reden waardoor de zenuw geïrriteerd is geraakt, heeft vaak een andere oorzaak dan de hernia zelf.

5. Is een diagnose van uw rug of nek door een MRI- of röntgenscan altijd te vertrouwen?

In feite, Eugene Carragee M.D. van Stanford University schreef in de New England Journal of Medicine (2005): “De studie laat zien dat bij er maar bij ongeveer 10%-15% van mensen met rugpijn er een serieuze medische aandoening achter zit.

Deze mensen hebben fracturen, tumoren, een infectie of serieuze zenuwschade. bron [11]

Dr. H Schubiner schrijft in zijn boek Unlearn Your Pain: “Na verloop van tijd verslechteren de MRI-scan resultaten bij sommige mensen en dit terwijl hun pijn juist afneemt. Dit terwijl bij andere mensen de MRI-resultaten verbeteren maar de pijn juist erger wordt. Dit wist u misschien (nog) niet, maar vele mensen waar de MRI-scans een normale uitslag laten zien, hebben juist last van hevige rugpijn. Kortom, hun rug ziet er gezond en normaal uit en toch hebben ze lage rugpijn. bron[12]

De Universiteit van Kopenhagen voerde een ander onderzoek uit. De röntgenfoto’s van 238 patiënten, die aan lage rugpijn leden, werden vergeleken met de röntgenfoto’s van 66 mensen die nog nooit lage rugpijn hebben gehad.

Het resultaat was: de röntgenfoto’s lieten geen significant verschil zien tussen deze twee groepen. bron [13] 

U begrijpt dat deze eerdergenoemde MRI-scan onderzoeken wel eens tot foutieve diagnoses kunnen leiden. Waardoor u niet de juiste adviezen en behandelingen krijgt die u zo hard nodig heeft om van uw pijn af te komen.

Echter om vast te stellen of u een hernia heeft en of die hernia gevaarlijk is ja/nee, dient altijd beoordeeld te worden door een arts en het liefst met een second opinion.  De kenmerken van een hernia zijn namelijk door uzelf niet te beoordelen, omdat er bijna altijd een MRI scan voor nodig is.

De vraag blijft dan: wat is de echte oorzaak van uw pijn en hoe komt u er vanaf? 

6.Wat veroorzaakt zenuwpijn in de rug, nek, bil, benen, arm, hand of ander lichaamsdeel?

De algemene diagnose van de huidige gezondheidszorg is dat zenuwpijn veroorzaakt wordt door een beknelling door bijvoorbeeld een hernia. Deze compressie zou dan gevoelloosheid, tintelingen, zwakte of pijn veroorzaken volgens de artsen.

Mensen ervaren een variatie aan klachten in hun rug, nek, schouders, benen, armen en handen.

 Dit kan komen door een verstoring van de werking van een zenuw. Maar de diagnose dat een beknelling door een hernia de oorzaak zou zijn van zenuwpijn of andere symptomen, is in 97% van de gevallen onjuist.

Als er al sprake is van pijn, vanwege een zenuwbeklemming, dan duurt deze pijn zelden langer dan twee weken. Als er druk op de zenuw is, is de bloedstroom zeer beperkt en binnen een paar weken sterft de zenuw.

Als de pijn of andere symptomen langer duren, dan heeft de oorzaak ervan waarschijnlijk niets te maken met een zenuwbeknelling. bron[14] bron[15]

Vaak wordt er geadviseerd een operatie te ondergaan waarbij de zogenaamde beknelling, zoals een uitstulping van een hernia verwijderd wordt. Hiermee proberen ze dan de druk op de zenuw te verminderen.

Een onderzoek gepubliceerd in de JournalMuscle and Nerves (spieren en zenuwen) suggereert echter dat beknelling of compressie van de mediane zenuw niet de oorzaak is van het carpaal tunnelsyndroom.

Dit concluderen zij, omdat de zenuwfuncties te snel weer terugkomen nadat het peesblad van de carpale tunnel doorgesneden is.

Dit onderzoek laat zien dat een verminderde doorbloeding van de spier zeer vermoedelijk de oorzaak is van het carpaal tunnel syndroom en niet een beknelling van de zenuw bron[16]. Dit houdt in dat dit ook zeer waarschijnlijk ook van toepassing op de zenuwen en of spieren in de rug of de nek en dat de verminderde doorbloeding de oorzaak is.

Dit veroorzaakt een mild zuurstoftekort bij de zenuw en een ophoping van afvalstoffen. Dit resulteert in pijn en andere symptomen. Dit milde zuurstof tekort zou ook het geval zijn bij een rug- of nekzenuw, wanneer deze pijn veroorzaakt.

Wat de pijn veroorzaakt is dat er bij de zenuwen de bloedvaten vernauwd worden en de doorbloeding verminderd wordt. Dit creëert met name een mild chronisch zuurstoftekort en een ophoping van afvalstoffen.

Al in 1975 en 1985 zijn er door wetenschappelijke (herhaal)onderzoeken aangetoond dat een klein zuurstoftekort ernstige pijn kan veroorzaken.bron [17], bron [18]

De oorzaak nummer één verklaart waarom er een verminderde doorbloeding ontstaat en ook hoe u kunt genezen van uw pijnklachten.

Na jarenlang last te hebben gehad van een hernia ben ik eindelijk pijnvrij en kan ik weer de dingen doen die ik wil. Bekijk mijn verhaal en zie hoe de BreinMedicijn behandelmethode mij en ook anderen heeft geholpen om van mijn pijnklachten af te komen.

7. Operaties en andere veelvoorkomende behandelingen van de hernia en zenuwpijn

Herniaoperaties zijn de meest frequent door neurochirurgen uitgevoerde ingrepen; jaarlijks worden in Nederland ongeveer 11.000 herniaoperaties uitgevoerd, waarvan er ruim 9000 door neurochirurgen worden gedaan.

Alleen heeft een groot deel van het aantal mensen die geopereerd zijn aan hun hernia’s, nog steeds last van pijn of andere klachten.

Hernia’s zijn in 97% van de gevallen niet de oorzaak van uw pijn en het behandelen ervan is om die reden al niet effectief.

Wat zeggen onderzoeken over de effectiviteit van veelvoorkomende hernia behandelingen/operaties?Operaties, injecties zijn niet effectiever dan nep-operaties of niet operatieve behandelingen. 

Volgens recente onderzoeken, in het New England Journal of Medicine en the Journal of the American Association, is een operatie niet beter dan een non-operatieve behandeling voor mensen met ischias type- en degeneratieve rugpijn. bron[19] bron[20]

Een recente beoordeling van rugpijn behandelingen, constateerde dat operaties, injecties, en pijn verdovende medicijnen niet effectiever bleken te zijn dan placebo (nep) behandelingen of conservatieve (niet-operatieve) behandelingen. bron [21] bron[22]

Tegenwoordig worden injecties steeds meer gebruikt tegen rug- en nekpijn, maar recente studies tonen aan dat deze in de meeste gevallen niet effectiever zijn dan placebo (nep) injecties. bron [24] bron[25] bron[26]

Wat nog triester voor deze patiënten zelf is dat de rugpijn problematiek veel erger is in de bevolkingsgroep waar veel rugoperaties worden uitgevoerd. bron[27]

Een studie in de Amerikaanse staat Ohio constateerde dat 36% van de mensen met werk gerelateerd letsel die een rugoperatie hadden ondergaan, een hoog percentage van hen complicaties hadden.

En 27% van hen werden herhaaldelijk geopereerd. De werkhervatting was 66% bij hen die geen rugoperatie hadden ondergaan. Bij hen die een rugoperatie hadden ondergaan was dit maar 26%. bron [28]

Operaties, injecties en pijn verdovende medicijnen scoren slecht in het verhelpen van de pijnklachten die door bijvoorbeeld een hernia veroorzaakt zou worden. We constateerden al eerder dat een hernia in 97% van de gevallen niet de oorzaak is van uw pijn.

Wij van BreinMedicijn adviseren u als u iemand kent, die een operatie voor rugpijn wil ondergaan, om die persoon aan te moedigen om het boek ‘Surgery, the ultimate placebo” van dr. Ian Harris te lezen.

“... chirurgie is een krachtige placebo, misschien wel de ultieme placebo. De effectiviteit van een placebo is direct evenredig aan de indruk die het op de onderbewustzijn van de patiënt maakt” Dr. John E. Sarno

Een vraag die u misschien heeft is: ‘wat is dan wel de beste behandeling om mijn pijn te genezen of te elimineren?

Één van de redenen waarom de voorgaande behandelmethoden de pijn niet blijvend genezen is, omdat het de oorzaak nummer één niet wegneemt en slechts symptoombestrijding is en/of de pijn slechts tijdelijk verlicht.

De oorzaak ligt namelijk niet in een afwijking in uw lichaam wat moet worden aangepakt , maar de oorzaak is psycho-fysiologisch. Anders gezegd, de oorzaak begint in uw hersenen en eindigt in uw lichaam.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om definitief uw pijnklachten te genezen. Doe nu de gratis hernia test.

8. De oorzaak nummer één van uw (hernia) zenuwpijn

In onderstaande video legt professor Dr. Howard Schubiner precies uit wat de oorzaak van uw pijnklachten is.


De échte oorzaak zit namelijk niet in een hernia, maar de oorzaak van hernia klachten is vaak stress en psycho-fysiologisch van aard.

Makkelijker gezegd: de oorzaak begint in uw hersenen en uit zich in uw lichaam.

Dit houdt in dat de hersenen via het zenuwstelsel de doorbloeding in bepaalde weefsels (voornamelijk spieren) chronisch verminderd.

Dit leidt tot een zuurstoftekort, verzuring en daarmee tot microverkrampingen en triggerpoints in de spieren.

De verzuring in uw spier met zuurstoftekorten leidt ertoe dat zenuwen alarm slaan, dit leidt tot pijnklachten.

Een concreet voorbeeld om dit uit te leggen is fantoompijn.

Bij fantoompijn heeft iemand pijn aan zijn been of voet. Dit terwijl dit lichaamsdeel al maanden of jaren geleden is geamputeerd.

De pijn is echt, maar de plek waar de pijn zou moeten zitten bestaat niet eens meer.

Dit komt omdat onze hersenen bepalen hoe en waar u pijn voelt.

Uw hersenen zijn in staat om veranderingen in uw lichaam te creëren.

Dit kan gebeuren door een stressvolle of emotionele situatie.

Denk bijvoorbeeld aan blozen of vlinders in de buik als we verliefd zijn.

Als we nerveus of gespannen zijn voor een presentatie, dan kunnen we ons misselijk voelen of bijvoorbeeld gaan zweten.

Dit zijn allemaal lichamelijke reacties op een emotie, waarschijnlijk herkent u dit wel.

Dit noemt men ook wel een psycho-fysiologische reactie in het lichaam.

In andere woorden: hoe u denkt, hoe u zich voelt en hoe u zich gedraagt beïnvloedt het functioneren van uw lichaam.

De reden dat u triggerpoints en dus ook pijn heeft komt omdat uw “autonome zenuwstelsel” verstoord is en onder spanning komt te staan.

Het autonome zenuwstelsel regelt uw bloeddruk, hartslag, spijsvertering en nog meer belangrijke functies in uw lichaam.

Stress en hoe u omgaat met uw emoties is de reden waardoor uw autonome zenuwstel is verstoord.

Wanneer u regelmatig stress en emoties weg stopt en maar gewoon door blijft gaan wordt dit proces in werking gesteld.

Dit proces heeft vrijwel niemand door. Zie het verstoord raken van het “autonome zenuwstelsel” in uw lichaam als een onzichtbare emmer die langzaam volloopt.

Op het moment dat de emmer vol is gelopen begint u pijn te krijgen. Alle tijd daarvoor heeft u vrijwel niets gevoeld.

Dit heet ook wel Tension Myositis Syndroom (TMS).

Wij noemen dit ook wel het Too Much Stress (teveel stress syndroom).

TMS is ontwikkeld door wetenschapper en professor Dr. Sarno. In veel andere landen wordt door het behandelen van TMS zeer goede resultaten behaald.

Als de (onbewuste) stress en het onderdrukken/verdringen van emoties niet worden opgelost zult u pijn blijven houden.

Dit is ook de reden waarom allerlei fysieke behandelingen niet helpen en uw pijn telkens weer (langzaam) terug komt.

Fysieke behandelingen lossen de onderliggende oorzaak van uw pijnklachten niet op omdat ze de symptomen bestrijden.

Het belangrijkste voor u om te weten, het is mogelijk om uw “autonome zenuwstelsel” weer in normale en gezonde staat te krijgen.

Ons behandelprogramma is hierop gericht waardoor we de échte oorzaak van uw pijn definitief kunnen oplossen.

9. Is een hernia te verhelpen, te behandelen en te genezen? 

Het psycho-fysiologische proces wat uw pijn veroorzaakt kan gelukkig worden stopgezet en worden teruggedraaid.

Door behandelaars, zoals o.a. dr. Sarno, zijn reeds duizenden mensen genezen van pijn aan hun -nek-, rug-, been, bil, hoofd- arm-, hand- schouder- en andere zenuwpijn.

Wij zijn specialisten op het gebied van het behandelen van pijnklachten waarvan het lijkt dat het door hernia's komt, maar dit heel vaak het geval niet is.  We hebben hiervoor het BreinMedicijn behandelprogramma ontwikkeld.

Ons behandelprogramma is gebaseerd op het werk van Dr. Sarno en is verder door ons ontwikkeld en in de Nederlandse taal beschikbaar gemaakt.

Bekijk ook eens de ervaringen van onze cliënten met een hernia die door ons behandelprogramma zijn genezen en herstelt van hun pijnklachten.


Het BreinMedicijn behandelprogramma verhelpt de échte oorzaak van uw (pijn)klachten.

In een aantal maanden kunt u volledig van uw hernia af zijn of heeft u een zeer grote sprong vooruit gemaakt.

Onze hernia behandelmethode is gebaseerd op de wetenschap dat het brein bepaalt of u pijn voelt, waar u pijn voelt en hoeveel pijn u ervaart.

Uw brein is namelijk in staat om pijnsignalen van de zenuwen ‘AAN' te zetten of die ‘UIT' te zetten. Uw pijn zit daarmee niet tussen uw oren.

Uw hernia klachten zijn echt.

Het is van belang te zeggen dat het BreinMedicijn behandelprogramma geen alternatieve geneeswijze is.

Er wordt enkel op een slimme manier gebruik gemaakt van kennis van de invloed van de hersenen op uw lichaam.

9.1 Waarom werkt het BreinMedicijn behandelprogramma zo goed tegen een hernia?

Het goede nieuws is dat dit pijnsysteem in uw brein kan worden beïnvloed.

We leren u gebruik te maken van de delen van uw hersenen die het pijn proces ‘UIT' kunnen zetten.

Het eerste deel van de hersenen die het pijn proces kan ‘UIT' zetten is het mentale deel van uw brein.

Dit is de plaats waar u denkt en ook beslissingen neemt. Door middel van mentale technieken kan het pijn proces ‘UIT' worden gezet.

Het tweede deel van de hersenen wat feitelijk dit zenuwpijn proces in de ‘AAN' stand houdt, is het emotionele brein.

Het emotionele brein doet dit, omdat er (onbewust) stress en emoties worden onderdrukt.

Dit zorgt ervoor dat uw zenuwstelsel verstoord raakt. Hierdoor wordt het hernia proces in stand gehouden.

Echter, wanneer deze emoties worden toegelaten, dan wordt het pijnproces verder ‘UIT' gezet.

Het uiteindelijke resultaat is dat u vrijwel of volledig van uw hernia af zult zijn.

Ons behandelprogramma is ontwikkelt vanuit bovenstaande wetenschap en bestaat uit een serie mentale en emotionele technieken om het chronische hernia proces ‘UIT' te zetten.

In de meeste gevallen betekent dit dat u in 2 maanden pijnvrij bent of een aanzienlijke verlichting van uw hernia klachten zult ervaren.

Wilt u van uw hernia af? Bekijk onze werkwijze en laat ons u helpen om van uw hernia af te komen.

Wellicht goed om te weten is dat we ook een proefversie van ons behandelprogramma aanbieden.

Op deze manier kunt u op een laagdrempelige manier ons behandelprogramma tegen chronische en langdurige pijn uitproberen.

Bekijk ook eens de ervaringen van onze cliënten met een hernia die door ons behandelprogramma zijn genezen en herstelt van hun pijnklachten.